Saturday, September 27, 2008

Kenangan Terindah


Hari ni dah start warga-warga kota metropolitan ini pulang kekampung... Tidak kire kite keje or tinggal di mane, kite ttp akn pulang berhari raya dikampung..Ianya bukan suatu tradisi saja..Tapi ia lebih sebagai suatu yg amat bermakna..yela..kite meraikn hari kemenangan kita dlm bln puasa dengn org2 yg kt syg...iaitu ibu bapa kita.. Bg mereka yg ibu @ bapa atau kedua org tua mreka yg telah menemui Illahi, wk2 ni lah mereka mngmbil pelung utk menziarahi pusara sbg tnda ingtn... Semngt aku nk balik kg sgt berkobar2..dah dkt 2 bln xdpt blik..ada je halangnnya... 'wahai warga kampungku, Nntikan kepulangn ank perantauan ini" hehehe... Buat teman-teman serta mereka yg mngenali diri ini, Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin..Halalkn makan minum dunia dn akhirat.... Sebagai ingatan, memandulah dijalanraya dengan berhati-hati....Jadikan sambutan Aidilfitri ini sebagai sambutan yang meriah..Dan jangan jadikan sambutan raya ini sambutan kedukaan...

Tuesday, September 23, 2008

Persiapan Rayee


Minggu ni merupakan minggu terakhir Bulan Ramadhan..Dan merupakan minggu terakhir untuk membuat persiapan menyambut kedatangan hari raya...Maka, penuh sesaklah shoping2 complex menyambut kedatangan manusia untuk membeli belah...Klu kat KL ni, kaw yg cnform sesak adalah kat Jalan TAR n Sogo... Ditambah plak masing-masing baru lepas gaji...Wah!!..bertambah lah sibuk..

Ape2 pn, jngan lah sampai berbelanja sakan sngt..berbelanja mengikut keperluan...Skrg ni smu pn naik..So, kite same2 lah ingat mngigati..Jgn smpi lps raye melopong masing2..check2, bajet lari... Make sure bnda yg wajid mesti didahulukan...Zakat Fitrah...n keperluan wajib lain seperti bayar kete, umah n sewaktu dgn nya..."Jngn sudh t'hantuk bru nk tengadah"

Monday, September 22, 2008

Malam 1000 bulan


Lailatul Qadar atau Lailat Al-Qadar (Bahasa Arab: لَيْلَةِ الْقَدْرِ) (malam ketetapan) adalah satu malam penting yang terjadi pada bulan Ramadhan, yang dalam Al-Quran digambarkan sebagai malam yang lebih baik dari seribu bulan. Dan juga diperingati sebagai malam diturunkannya Al Qur'an. Deskripsi tentang keistimewaan malam ini dapat dijumpai pada Surah Al Qadar, surat ke-97 dalam Al Quran. (sumber:wikipedia.org)
Malam Lailatul Qadar adalah malam yang sejahtera dan selamat dari segala kejahatan dari awal malam sehinggalah terbit fajar. Memberi erti kebaikan menyelubungi sepanjang malam Lailatul Qadar. Tentulah hampa bagi mereka yang lalai yang tidak ambil berat tentang malam Lailatul Qadar, namun ia tetap datang disetiap bulan Ramadhan.(sumber:www.ikim.gov.my)
Kita yakin dan percaya berdasarkan keterangan al-Quran dan hadis bahawa terdapat perkaitan yang kuat anugerah rahmat lailatul Qadar adalah untuk umat Islam yang berjaya membersihkan diri sepenuhnya dimana mereka mempunyai kualiti puasa yang tinggi. Untuk mengekalkan prestasi kualiti puasa yang tinggi selama 29 atau 30 hari bukanlah perkara yang mudah. Bagi orang Islam yang dhaif iman agak sukar untuk mengekalkann prestasi kualiti puasa selama 29 atau 30 hari kerana bukan tabiatnya berbuat demikian. Walhasilnya mereka yang berpeluang besar akan mendapat izin Allah mempereoleh rahmat anugerah Lailatulqadar ialah orang-orang salih yang bukan sahaja cemerlang dalam mengekalkan kualiti puasa tetapi mereka juga hebat dalam melaksanakan ibadat-ibadat yang lain.(sumber: www.islam.gov.my)

Suatu permulaan


Alhamdullilah..

Akhirnya dapat juga aku create blog aku sendiri.. dah lame berhajat..cuma xde kesempatan untuk create..walaupun sebenarnya xde lah rumit sgt nk create blog ni..

Aku guna nama iliamoraum yg mmbawa maksud yg sngat mndalam dlm hidup aku...menggambarkan penyatuan hati dua org insan.. Aku harap penghasilan blog ini dapat mmberikan manfaat kepada insan2 disekeliling kami.. Sebagai satu permulaan yg bermanfaat..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...