Thursday, November 13, 2008

.: InDaHnYa PeLanGi iTu :..


“Cubaan pertamaku untuk mencapai pelangi itu”

“Akan kukerah segala kudratku untuk mencapai pelangi itu”

“Telah ku capai pelangi itu, mampukah ia mewarnai hidupku?”

“I’m still hoping the rainbow can coloring my life”




Ramai yg slalu tnya aku coz aku slalu sgt letak status YM aku mcm kat ats ni…smua tnya kenapa.. mane taknye, status tu mnggambrkn mood, perasaan pemilik YM tu kn… kenapa aku letak status mcm tu, biarlh aku smpn dulu..tp now aku just nk ckp pasal sbjek yg aku pilih iaitu ‘PELANGI’


Bg aku pelangi itu sgt indah n dpt mngmbirakn kita… Mngape aku ckp mngembirakn…Ape taknye, pelangi tu timbul selepas hujan… Seorg ibu d rumah akn gmbira ble ujan brnti krn dia akn dpt mnjmur pkaian yg d cucinya… Pelangi ni jgk sdp d pndng krn wrnanya… wlaupn khadirnnya sekejap je, tp kita puas ble dpt tgk plngi tu (tp kat KL ni ssh skit nk nmpk..huhuhu).. klu dulu mase aku kecik2, kwn2 aku ckp jgn tnjuk jari kite ke arah pelangi coz takut jari kudung… Mase tu, masing2 kecut la perut ble kwn aku tu ckp mcm tu… Tp skrg ni, aku ada terpikir, kenapa org2 dulu ckp mcm tu kn..msti ada mksud tersirat… Bg aku, org2 dulu ni xnk kite nmpak ‘jakun’ tgk plangi… tu yg x bg tunjuk…so, nikmati keindahan pelangi yg sementara itu dgn mata..


Pelangi tu ada 7 warna iaitu Merah, jingga, kuning, hijau, biru, indigo dan ungu... Maka, cntiklah pelangi tu dgn adanya warna2 ni... Bayg kn klu hdup seharian kt ada wrna ‘hitam & putih’.. Bkn aku ckp wrna ni x cntik coz Hitam itu menawan, putih itu suci bersih... Tp kn lbh bermakna lg dgn kehadirn wrna2 pelangi tu..Aku prnh merasa dulu tgk TV hitam putih..ala mcm filem P.Ramlee tu...ada 2 wrna je...Tp skrg, smua TV ada wrna dah...kn tu lbh menarik... Smpikn filem ‘Hang Tuah’ di convert dr ‘hitam putih’ ke berwarna... n xkurg jgk dr yg blh berwarna ke ‘hitam putih” (ala..crite kala buln mngmbng tu..yg mnang Angrh Skrin last week tu)..


Ape2 pn, pelangi tu adalah hadiah Maha Pencipta kepada hamba2-Nya supaya sedar n sntiasa bersyukur…Kita perlu memerhatikan kejadian alam ini.. sungguh indah, Maha Besar Allah.. Setelah hari hujan, Allah hadiahkn kite pelangi..coz kite kdng2 mrungut hari hujan..tp kite lupe, pntingnya hujan tu pd sekalian alam… Sedar x kite yg apbila lps hujan, udara akn jd segar, pokok2 pn segar, burung akn berkicau riang n d tmbh plak ngn kehadiran pelangi..Sungguh indah kejadian alam ni… Anyway, nikmatilah keindahan ini dan hargainya..’Sesungguhnya tangan-tangan manusia juga lah yang akan memusnahkan bumi ini’… Cintailah alam kita selagi ia masih ada n sblm nikmt ini ditarik oleh-Nya krn ketidak syukurn kite..

82 comments:

Aidy Shahiezad said...

cian aum... meh aku jadi komentar pertama untuk crite pelangi nie...

tp, ape aku nak komen ek?

haahhh.... kepada semua pemberi komen yg berniat nak bg komen kat post nie selepas aku, meh la salurkan komen anda (sekaligus memeriahkan) kepada post sebelum nie je a.k.a post jiwang a.k.a post "SeRiBu liMa RAtuS LaPAn Puluh EMpaT Hari"...

ape lagi... mari2x....

Are-Um said...

Ni baru ada 5 org...tolk sorg, Kyrol coz dia xde balik kg...klu x, lg meriah blog aku ni..hahaha..
blh undng cntrovrsi ni...N ada posibliti utk d pnggil dlm rncngan Bloger kat TV tu..hehehe

Aidy Shahiezad said...

kalo ko dipanggil masuk rancangan Blogger kat TV tue, agak2 ko, topik ape yg ko nak bincangkan ?? jiwang ?? kawin ?? atau pelangi ??

Are-Um said...

Topic Kawin :- Aku x kawin lg..x valid
Topic Jiwang :- Blh d p'tmbngkan
Topic pelangi :- Blh je coz aku ni pncinta alam...
hehehe...

WaNabEruLEz said...

Pecinta alam la ek..Aum ni pecinta wanita je..ngan alam die xleh..die tkt katak..hehehe..

Aidy Shahiezad said...

kalo itu topik ko, confirm depa tak panggil punye... hahaha...

Are-Um said...

Wan, aku ni bkn takut katak..cme geli je..tp ktak tu suke sgt nk tnjjukkn diri dpn aku...

Tp Addy, topi ni anta topic yg mnarik minat org..Stsen TV pntingkn rating depa...tul x ek??(aku agk2 je)

Aidy Shahiezad said...

topik ape yg tv minat sangat ?
katak tue ke ??
tv just minat ngan topik berbaur politik je....
x caye ??

percaye kan aje since aku punye channel tv paling banyak kt rumah... hahaha...

Are-Um said...

Yela Addy...ko ada Astro..xpe, lps ni aku psng la kuali kat umah aku tu (ada kuali ke umah aku???)... Nk buat mcm ne kn...terima jela...

Aidy Shahiezad said...

yes nie adelah komen yang ke-10 keseluruhan atas topik "InDaHnYa PeLanGi iTu"... dan sehingga kini, takde satu pun lagi yg menyebut tentang pelangi si aum nie (eh, nie aku bru je cakap nie... hehehe...)...

WaNabEruLEz said...

hahaha..siannye..xpe aum..ko wat cm cite 'Manaf Astro' ari 2..cmne die usaha nk dptkn astro..hehehe..aum, mne ko nk cekau pelangi 2???

Are-Um said...

Plaza Pelangi ada...tp kat Johor la plak...hehehe

Aidy Shahiezad said...

plaza pelangi tue takde benda dalamnye... buang mase je gie sane nak capai pelangi ko tue....

killr0yLive said...

aum2 1, 2 bulan ni asik pelangi je...ko kn tukar opis la..bg ada view luar..bila ujan baru nmpk pelangi...xpn ko lepak depan tandas GiTN...hahah pas ujan sure nampak...
kah kah kah...

Are-Um said...

Apela ko ni Kyrol..nk sruh aku lepak kat tndas...kat c2 pn aku x nmpk plngi jgk rasenya...nmpk kete jem ada la..hahaha

Aidy Shahiezad said...

ala xyah susah2...
ingat lagi x wallpaper emma yg besar cm gajah kt dalam opis tue ??
kan ade gamba pelangi dalam tue...
err... kalo tak salah aku la... hehehe...

Are-Um said...

Esok klu ada kelapangan, aku check kat wallpaper emma tu...Dah ada 1 lg name tmbul..huhuhu..nasib dia ni xde blog, klu x, abis la..hahaha

WaNabEruLEz said...

hahaha..aum djemba2 nie mmg..xhbs2 ngan pelangi..sng2 pas hjn ko naik tgkat plig atas kt menara TM 2..pas 2 bw baldi..pas 2 ko tgula matahari kuar..confirm ada pelangi..ko wat sndri lg..hahaha...

Aidy Shahiezad said...

cmne dari sebijik baldi bole kuar pelangi ?? musykil aku nie....

WaNabEruLEz said...

hahaha..baldi 2 isila dgn air..

Aidy Shahiezad said...

so, baldi berisi air tue boley menghasilkan pelangi ek ??? cm best je tue... jom wat eksperimen reramai.... huhuhu...

Are-Um said...

Ni nk kene buat experiment ni...setau aku gna bldi berisi air n gna cermin...utk nmpk byg2 plngi...aku mln nk buat coz xde feel mcm tu...bkn plngi ori

WaNabEruLEz said...

gna air pn da ckup..xyah gna cermin..xtgk iklan dugro ke??pelangi yg timbul kt gunung@bukit 2 ada lak cermin kt c2..hbs 2 ko nk pelangi cmne lg aum??ko ckp ngan aku ha...hehehe..

Aidy Shahiezad said...

sori la geng...
aku tak tgk tv sgt la, biasenya tv yg tengok aku je... so, aku mane la tau sgt pasal iklan2 nieh...

meh la kite buat pelangi jadian tue... teruja sungguh nie...

jom jadik angkatan laskar pelangi jom... hahaha...

WaNabEruLEz said...

hahaha..jom!!kte wat utk aum..pas 2 suh aum pgag n cpai..mst da tcpai hsrat aum...

WaNabEruLEz said...

aum, xckup ke kaler kt dunia ni smpi ckp "mmpukah die mewarnai hidupku" 2..ko skg hdup dlm dunia hitam putih ke??

Aidy Shahiezad said...

aum idup dalam dunia stereokumono tv 60-an nye... white & black only... hehehe...

Are-Um said...

aku nk TAMBAH lg keceriaan la....

Aidy Shahiezad said...

baru nak belajar idup kaler-kaler nie... huhuhu... ;p

Are-Um said...

Biaselah..utk pngetahuan semua, kita ada 4 warna asas je tau...gabungan wrna2 ni lah yg ada wujudnya beribu warna lain

Aidy Shahiezad said...

abis la... aum da start nak ajar kite subjek pendidikan seni nie...

lari semuaaaaaaaaa.......

Are-Um said...

Tu la...nape la cikgu aku nk jgk aku amik sains tulin...
Aduh...

Aidy Shahiezad said...

supaya dapat mengurang tahap kejiwangan dan kepuitisan ko tue agaknye... hehehe...

Are-Um said...

Aku ni jiwang sgt ke??? smpi dicop mat jiwang ni??

WaNabEruLEz said...

hahahah...da msuk bab pnddkn seni lak..mmg ko mat jiwang karat melaratla aum..drh seni jiwang ko klh dato samad said ngan usman awang..

WaNabEruLEz said...

aum, bkn 4 warna asas tp 3 warna asas..slh 2...

Aidy Shahiezad said...

erm... kawan-kawan sekalian...

ape kate survey untuk soklan aum di atas ???

Aidy Shahiezad said...

alamak...
failed la plak cikgu pendidikan seni baru kite nie...

WaNabEruLEz said...

hahaha...aku ok..cikgu aum leh trgkn sya cmne nk hslkn wrna ungu melalui gbugan wrna asas..heheheh...

Aidy Shahiezad said...

cikgu... saya bosan...
saya nak ponteng kelas nie ek...

WaNabEruLEz said...

hahahah..cikgu kte blik jela..boring r kelas cikgu nie..asyik jiwang je..hehehe...

Are-Um said...

Ni lh bdk2 zaman skrg...suke je nk memonteng kelas...yg sorg kekadang tdo dlm kelas...sorg cnform tdo dlm kelas Geo (Kecik ati cikgu ko klu bc stment ko wan-nasib geo PMR pass)...

Biru + Merah = Ungu..
Ada 4 colour asas coz tmbh putih'

Aidy Shahiezad said...

hahaha... aum, ko mesti balik rumah dulu test dua kaler tue jadik ape kan ??? neway, putih tak masuk la...

WaNabEruLEz said...

hahaha..die mst test dlu kt rmh..hehehe..ptih xde dlm wrna asas la cikgu..yg wrna asas biru, merah, kuning..

Are-Um said...

nk buat mcm ne kn...dulu x amik pnddikn seni...tau2 skrg ni kene ajar pnddikn seni...hahhahaha

WaNabEruLEz said...

2 r..dlu suh bljr pnddkn seni asyik jiwang je..hehehe...

Aidy Shahiezad said...

seni jiwang.... ahaks...

Are-Um said...

Aik?? seni jiwang??...aku ni mmg ada 'darah seni' keturunan org berseni la katekan...xkisah la seni ape pn...

Aidy Shahiezad said...

ade 4 jenis darah manusia, A, B, AB, O...
ko plak darah seni ??

Are-Um said...

Addy, ape kate alang2 ko g DBP, ko try la tnye org2 kat sane tntg "darah seni" tu..

Aidy Shahiezad said...

aku da check da.. diorang pun xde definasi utk perkataan "darah seni" tue... kalo "anak seni" tue ade la....

Are-Um said...

Yeke... Dia org lupe msukkn dlm kamus la tu kot

WaNabEruLEz said...

ntah aum..ko ni btul2 spesis manusia ke??xpnh ada org darah seni..aku drh B..

Aidy Shahiezad said...

aku punye darah lak jenis ??? jenis ??
err.. aku lupa lak ape jenis darah aku...

Are-Um said...

Ko xtau drh jenis ape ke Addy??
xpe, klo ade ape2, aku sdia mnderma..coz drh aku avaliable utk smua jnis drh...
Tkut plak drh sni tu ke ko palk nnti..hahaha

WaNabEruLEz said...

addy jgn terima darah aum..nnt ko berubah sifat..nnt jd jiwangzzz...hahaha...

Are-Um said...

Klu ko nk drah aku tu pn avaliable jgk wan..ape mcm??

Aidy Shahiezad said...

untuk pengetahuan, darah aku da cukup... x perlu sebarang darah tambahan lagi...

Are-Um said...

Mmg la ari ni ckup... mane tau esok luse x ckup...Nyamuk skrg rakus...hisap drah org byk2...hehehe

Aidy Shahiezad said...

Insya-Allah masih cukup untuk hari2 mendatang...

WaNabEruLEz said...

aku pn da ckup darah..aku xperlukn darah ko..

Are-Um said...

Org xnk trime prtlngan kn...nk buat mcm ne..

WaNabEruLEz said...

hahaha..aum da majuk wei..tlogla die..hehehe..

Are-Um said...

Xpelah...aku g je derma kat hospital je...Pertolongan aku meliputi lbih ramai skop...Tp,xtau ble kn...ada keininan nk derma darah nie...

Aidy Shahiezad said...

aku nak tanye, nape ko tak gie derma dari dulu lg ek ?? ko ade buat sesuatu yg salah sampai tak penuhi syarat derma darah ke ?

Are-Um said...

Asal ade drma drah je, time tu kebetulan aku pose...
Doc ckp, x b'fst xleh drma.... kire aku dlm glongan yg xleh derma la... Korg prnh drma drah x??

Aidy Shahiezad said...

aku tak bole nak derma darah atas sebab2 yg tak dapat nak dipastikan... hehehe...

WaNabEruLEz said...

aum xleh derma darah??lain mcm je byi 2..ke ko main benda 2 aum..ko jgn..nnt dgn ktorg2 sx kna agkut..aku xnk hidup aku berakhir kt hotel besi..(dialog Rosyam Nor dlm KL menjerit)..

Aidy Shahiezad said...

wan, ko ade men pape ngan aum ke smp bole berakhir kt hotel besi nie ?? musykil la...

Are-Um said...

X abis2 berprasangke la korg ni...ish..ish...ish

Aidy Shahiezad said...

aku tak berprasangka, tp wan yg kuarkan statement pelik tue...

Are-Um said...

Wan, jgn la bersikap seperti ini...x elok..

Aidy Shahiezad said...

ntah wan... ke, adakah ko cuba memberitahu sesuatu kepada khalayak ramai ???

WaNabEruLEz said...

aku xmen pape ngan aum la..lg sorg yg krg mmhmi ayat..bc ayat 2 btul2..isk2..

"ke ko main benda 2 aum..ko jgn..nnt dgn ktorg2 sx kna agkut..aku xnk hidup aku berakhir kt hotel besi..(dialog Rosyam Nor dlm KL menjerit).."

Aidy Shahiezad said...

"men 2" tue men ape sebenarnya ??

Are-Um said...

Main bola ke???

WaNabE Pee JaY said...

lyn ubat ler..ubat dlm konsep doktor sendiri..phmx??penagih la..aduh..lambat..msti xtgk cite KL menjerit ni..

Aidy Shahiezad said...

maaf ler... crite jerit menjerit nie aku kurang tengok la...

WaNabE Pee JaY said...

hahaha..ok ady..aku phm ko..ko lyn AXN ngan EPL je..erm..

Aidy Shahiezad said...

haa.. tengok, ko paham aku, aku paham ko... cam pasangan serasi lak kite nie... tp, jgn pk len lak ye... huhuu... ;p

Are-Um said...

Lantak la kome berdua nie...ape2 je lah..

Aidy Shahiezad said...

aum jeles akan kemesraan kita berdua wan... hahaha...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...