Tuesday, December 30, 2008

.:Hari Terakhir Keje:.


Buat pengetahuan semua, aku dah xkeje dah... aku scara officealnye telah berhenti 31 Dis ari tu... Tu mrupakan ari t'akhir aku b'khatmad d cmpny tu.. Bukan d pecat, tp aku melatakkn jwtn aku coz dpt twran smbung bljr...

D pndekkn cerite, ari t'akhir aku b'krje, aku tlh d bwa olh 'geng bas sekolah' utk p'gi main bowling..Ish..ish..mmg luar dr kbiasaan..ape taknye, biasenye aktvt kite org ni lps opis hour... Ni, mmg luar dr kbiasaan sungguh.. Msuk2 je bwling cntere kat Mid Valley, pelik + teruje coz tema dia "glow in the dark"..lame aku x main bowling..last main bowling klu x silap aku wktu aku keje 3 ari kat bowling centere alamanda.. Tu pn main free..

Kt org main 3 games..N mmg enjoy...N biaselah..dah lame x main, ade lah bola tu terbabas ke longkang..hahaha..memalukan betul.. Tp aku dpt jgk prfome 2nd games dgn 140 jtuhn pin.. bngga betul aku rase... Tp the best record aku 150++..Tp kire ok la tu kan...Anyway, thanks to my 'geng bas sekolah'..Addy, Kyrol n Wan..thnks coz korng bnyk mngnjurkan mcm2 aktvt xkire mase.. N kekadang aku xdpt join, sori sesangat... buat korang.."Aku sangat menghargai persahabatan yang telah kite jalin nie, Biarlah persdahabatan ini terus kekal selamanye..Walaupun aku jauh, aku akn pstikan blog aku sntiasa up2date k.."..Selamat tinggal G***, Slmt tinggal rakan2 sekerje, Slmat tinggal smua... kenang daku dlm doamu..

Saturday, December 27, 2008

.:HaTi TeRdEtiK:.

Ble aku bc blog2 rkn2 sprjungn aku kat ganu, mngundang sayu dihati… Mngundang rase kesedihan, kehilangan dan bait2 memori lalu kmbali mnjadi segar seolah ianye baru b’laku semalam….

25 Dis 06..Cuti Krismas….Dlm pkul 1 tghari melepak b’same kwn2 d rumah sewa d Tok Jmbal.. bunyi SMS msuk dlm keasyikan menonton TV.. seorg shbt msg mnnyakan adkh aku mndpt ape2 crite tntg sahabatku yg d katekn lemas…Tersentap hati ini…suasane yg sblmnye riang b’tukar mnjadi hening…kwn2 rmh aku smuanye t’kelu…seolh x m’prcayainye…x smpt m’bls msg, 1 lg msg msuk…”Sahabatku telah kembali ke Rahmatullah”…Longlai kpala lutut aku..t’duduk t’manggu..terkejut..Col tnyekn d mane sahabat berade.. di Hospital Setiu…Amik kptsn utk ke sane..Nasib kete Meamor ada, so aku pnjm utk g sane… Kwn aku yg tgh mkn tingglkn je mknannye d situ… suasane b’ubah… Semase dlm pjlnan, kami smua masih dlm keadaan t’kejut.. Mmg x sngka… kami smua x nmpak ape2 prubhn jelas tntg dirinye.. Sedekahkn al-fatihah kepdanye spnjng pjlnan..

Sesmpi je kat hospital tu, ada bbrape rakan d sane yg same2 mndi sungai dgnnye.. Di mane sahabat??..ku b’gegas ke suatu ruangan mngikut seorg staf hospital…kulihat sahabat…sahabat yg sring b’gurau snde…mnceriakan suasana..Sdg t’baring dgn wjah yg tenang d situ… “Ya Allah, benarkah ape yg aku lihat ni?? Adakah dia sahabat ku yg kukenali? Adakah aku hnye b’mimpi??” Seribu rase mnylubungi ku…

Dah 2 thun rupenye pristiwe tu terjadi.. Kenangan itu akn tetap abadi dlm lipatan kamus kehidupanku… “Ya Allah, aku redha kau ambil sahabatku ini…kerana aku tahu Kau lebih menyayanginye..Semoga dirinye ditempatkan di kalangan org2 yang beriman..Amin”

.:KeSyuKurAn KePaDa-NYA:.

Aku memanjatkan kesyukuran kepada Allah sebab memberikan aku rezeki ni... aku diterima melanjutkan peljrn aku.. N akn tercapailah cite2 untuk mnjdi pndidik.. N mngkin Kluarga aku ni mmg kluarga pndidik coz adk bradik aku termsuklah iparduai (abg ipar, akak ipar) yg lain smuanye dlm bidng pnddikn...Alhamdullilah...kerja yg sngt mulia...Aku akn pstikn aku mnjdi seorg pelajr yg cmerlang dan seterusnya akn mnjadi pendidik yg dpt mnyumbngkn kecemerlngan buat Agama, Bangsa & Negara..
Dlm kgmbiraan ni, ade skit kepiluan..d mane aku akn b'jauhan dgn Meamor... N teman2 'Geng Bas Sekolah' aku, tmn serumh, akak2 kat opis..etc ... Ape2 pn, doakan kejayaan aku dalm p'juangan ini... "Ingat daku dlm doamu"

.:TaHun 1430 HijRah:.

Secara rasminya esok mlm lepas Maghrib kite semua akn melangkah ke tahun baru 1430 Hijrah.. Amalan yg perlu kite semua lakukan pertama sekali adalah membaca doa akhir tahun (sebelum msuk wktu Maghrib) dan Doa awal tahun selepas Maghrib..Banyak kelebihan serta fadilat membacanye...

Barangsiapa yang membaca doa akhir tahun ini, maka syaitan akan berkata:
"Hampalah kami di sepanjang tahun ini".
Barangsiapa yang membaca doa awal tahun ini, insya Allah dirinya akan terpelihara daripada gangguan dan godaan syaitan di sepanjang tahun tersebut.Marilah kite semua melaksanakannya..Semoga kite semua diampunkan Allah atas dosa-dosa yg lalu dan diberikan petunjuk, rahmat serta rezeki pada tahun hadapan...Insya-Allah..Amin

Thursday, December 25, 2008

.:Penampilan 2009:.

Seperti yg dijanjikan...Tahun baru, layout blog pun baru... ape komen teman2 pmbace semua psal penmpilan baru blog ni?? Yela, aku ni xnk lah di kate syok sndiri...So, aku nk mntak la pndngan serta cdngan kwn2 skalian.. Bkn ape, nnti korg jgk yg nk kene m'bace... Klu x sdap mate memndang, krg la feel utk m'bce tu... Lg pulak, nnti, x la meriah comment saye... Ape lg, moh la komen blog kawn nie...jgn memalu...sile masuk...n komen k...

Wednesday, December 24, 2008

.:A.Z.A.M:.

Apabila masuk je tahun baru, semua org akn tanye mengenai AZAM... N dah tentu2nye sblm nk tau AZAM tahun berikutnye, org psti akn tnye.."AZAM tahun ni dah tercapai ke??"...N mcm2 jwpn psti akn kdngran..hehehe

Dah x lame lg kite akan melangkah thun 2009.(mcm header aku..heheh) n psti ramai yg lupe, pd mase yg same, kite akan meninggalkn thun 1429 untuk mnymbut kdtngan 1430 hijrah (so, ari ahad petang sblm mghrib bc lah 'Doa Akhir Tahun' n 'Doa Awal Tahun' lepas mghrib - bnyk fadilatnye..)

AZAM bg aku adalah target kite nk capai tahun berikutnye.. n kdng2, kite lupe ape azam kite thun lepas.. kes ni sering berlaku.. n bile akhir tahun, set azam lg..dah mcm trend plakkn.. Ape2 pn, semuanya berbalik semula pada diri kite.. Azam aku semuanye b'kait dgn kehidupan aku.. simple..klu thn lps azam aku utk thn ni adlh mndptkn kerja n bine kerjaya...so far aku pnye azam tu tercapailah jgk (nape ade jgk ek??).. N utk thn ni, aku bkn lg pekerje..tp pelajar...means aku nk belajar sungguh2 n capai kejayaan aku sebagai pelajar... N misi paling pnting thn dpn aku adalah...................(nnti2 la cerite..suprise- biar aku simpan dulu k).

So, aku nk mngucapkan 'Selamat Datang Tahun 1430 Hijrah n 2009' buat mak abh, keluarge, insan tersyag (Meamor), kwn2, insan2 yg kukenali n pmbce blog aku ni.. Smoge thun mndtg kite akn lebih cemerlang hendaknye..

Monday, December 22, 2008

Sabor Eh..

Blog nie dlm proses renovation..harap sabar la eh... Proses renovation utk tahun baru..

"Entahla..."

Dah ada dah org yg tnye aku nape aku x update blog nie...MMber2 aku pn sruh aku update blog nie...Yela, dia org smua nk bg comment pnas kat blog aku la tu...hehehe

Anyway, ade jgk yg perasan ttg adanye blog aku ni..lately, semakin ramai kwn2 aku dah mula ada blog sndiri...Mmg smuanye mngikuti arus permodenan sekarang yg semakin deras.. N blog mnjadi slh satu medium untuk mmberikan pndngan, meruahkan rase, m'beri penghargaan n mcm2 lah...

Bernalik kepada blog aku ni, aku bknnye lame sgt xupdate..just seminggu je...N aku sbnrnye xde idea utk update blog nie..myB sindrom ujung tahun..Buat keje pn x berape nk mnjadi je..xtau la nape.. Perpindahan ke tmpat kerje baru x menjamin mood aku..huhuhu..

Hopefully, aku akn mndpt semangat utk bekerje n berblog smula secepatnye...same2 lah nntikan post2 aku lepas ni.. aku mngkin akn post lbh bnyk isu semase serte isu setempat...

Friday, December 12, 2008

.:Minggu yg Meletihkan:.

Minggu lepas merupakan minggu yg sgt mletihkan.. Ape xnye, minggu ni byk sgt programnye;


1.Keje Urgent (Khamis)

Sbbkn keje ni, aku kene stay kat opis smpi kul 3pg…mmg keje gile smua tu..balik2 dr opis, aku trus je g mamak coz perut dah b’kroncong… Last2, smpi umah kul 3.30pg…n tdo kul 4 lbh…Bngun smule kul 6.40pg utk siap g keje smula… means tdo dlm 3 jam je… ish..ish..ish


2.Packing Brg (Jumaat)

Jumaat bz utk packing brg2 coz dpt arahn utk pndah ke opis baru… Kene la kemas file2 n msukkn dlm kotak…pnye la bnyk bnde yg nk d hngkut, smpi 9 kotak d gunakn… tu x masuk lg kotak utk komptr…Peh..letihnye…


3.Karaoke

Abis je mngemas2 brg, aku ngn geng bus skolh plan nk g b’hibur utk hlngkn tnsion.. Kt org plan x smpi 5 minit nk g karaoke, trus ‘on’ je…mmg btul2 prncngan t’gampar.. Balik kul 1 lbh…huuhuhu


4.Opis Baru (Sabtu)

Time utk berkemas kat opis baru plak.. start btul2 mngemas dlm kul 2 smpi kul 6.. sngat letih..kul 9 dah lelap dah mlm tu…

Sunday, December 7, 2008

SaLam AiDil Adha


.:: Makna Takbir Raya ::..

“Allah Maha Besar, Allah Maha Besar,
Tidak ada tuhan melainkan Allah dan Allah Maha Besar,
Allah Masa Besar dan bagi Allah segala puji-pujian.”
“Allah Maha Besar, Allah Maha Besar, Allah Maha Besar,
Allah Maha Besar sebesar-besarnya, Alhamdulillah (segala puji bagi Allah) sebanyak-banyaknya,
Maha Suci Allah pagi dan petang.”
“Tiada tuhan melainkan Allah, kami tidak menyembah kecuali kepada-Nya, dengan ikhlas untuk agama (Islam), walaupun dibenci oleh golongan kafir.”
“Tiada tuhan melainkan Allah yang Esa yang benar janji-Nya, yang menolong hamba-Nya,
yang memuliakan tentera-tentera-Nya (tentera Muslimin) dengan mengalahkan tentera Ahzab dengan keesaan-Nya.”
“Tiada tuhan melainkan Allah yang Maha Besar, Allah yang Maha Besar dan milik Allah-lah segala puji-pujian.”



* Salam Aidiladha buat semua kawan2

LaMBaiAN HaJi:- WuKUf

Hari ni (Ahad- 7 Dis 08 bersamaan 9 ZulHijjah 1429), Mak n Abh serta ratusan ribu jemaah haji akn mngerjakan wukuf di Arafah.. Ibadah wukuf ini merupakan kemuncak kepada penyempurnaan rukun Islam ke-lima ini.. Wukuf di Arafah adalah rukun haji yang kedua tetapi yang utama dari rukun-rukun haji itu. Itu adalah berdasarkan kepada sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud ;
"Dari Abdul Rahman bin Ya'mur r.a katanya: Bahawa Rasulullah s.a.w menyuruh seorang penyeru menyerukan : "Haji itu ialah "Arafah". Barang siapa datang pada malam tanggal sepuluh, sebelum terbit fajar, bererti dia telah mendapatkan Arafah" (Riwayat - Ahmad dan Ashabus Sunan)

Perhimpunan di Arafah ini juga bagi mengingati kembali peristiwa di mana Nabi Adam A.s dan Siti Hawa telah diturunkan ke bumi dari syurga atas sebab mengingkari perintah Allah dan terpedaya oleh tipu daya Iblis. Mereka telah dipisahkan di dunia ini dan mengambil masa 40 tahun untuk bertemu kembali! Di mana mereka bertemu? Tidak lain dari Padang Arafah iaitu di Jabar Rahmah. Di sinilah bertahun-tahun mereka memohon ampun daripada Allah. Akhirnya permohonan mereka diterima Allah. Maka, Padang Arafah ini menjadi tempat kita menyesali segala dosa yang pernah kita lakukan dan di situlah kita boleh memohon pengampunan daripada Allah semoga permintaan kita diterima.

Aku harap mak abah akn di permudahkan dalam melaksanakan ibadah Haji ni..

Ya Allah,
Sesungguhnya ibu bapaku adalah tetamu yg dipilih oleh-Mu,

Untuk berkunjung ke Rumah-Mu,

Aku yang kerdil ini bersyukur kepada-Mu,

Kerana Kau tunaikan impian Ibu Bapaku..

Ya Allah,
Tuhan Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang,

Kau permudahkanlah kedua Ibu Bapaku,

Untuk menyempurnakan Ibadah haji ini,

Kau berikanlah kesihatan serta kecergasan kepada mereka,

Kau lapangkan serta berikan ketenangan kepada mereka,

Kau lancarkanlah segala urusan ibadah mereka,

Semoga mereka mendapat Haji yang Mabrur..

Hanya kepada-Mu lah aku memohon serta berserah..

Amin....


DaH NAsiB BadAn

Ni mungkin antara cobaan aku dlm melaksanakan tugas... Dlm kerja ni kite d tuntut utk sntiase tekun serta rajin.. Disebalik tuntutn ni lah mngkin aku diuji.. Diuji dgn kesabaran...

For the 2nd time aku g site kat Putrajaya.. N the 2nd time aku diduge utk site yg same... Rase tnsion je.. Ape taknye, keje yg d amanahkan x dpt disempurnakan spt yg d jnjikn pd pihak p'tama.. Yg tnsion tu, mslh tu bkn dr aku (pihak ke-2) tp dtg dr pihak ke-3.. 1st time dulu pihak ke-3 ni lngsung x muncul... tp kali ni, pihak ke-3 tu dah muncul.. Yg x bestnye, pihak ke-3 ni ada pulak nk libatkan pihak yg ke-4... So, terpakselah tunggu pihak ke-4 ni..

'penantian hanya tinggal penantian yg x kunjung tibe'.. Pihak ke-4 xdpt dtg pulak... setelah menunggu dr kul 5 hingga 6.30... Pihak ke-4 ni accident... Dgr je berite ni, aku xleh nk ckp ape.. n dlm hati aku "Sejarah berulang kembali" (aku petik kate2 Addy)..tu lah kate2 yg tepat coz site ni aku d phamkn mmg ada sejarahnye.. Nk buat mcm ne kan...Ni adlh antra cbarn yg aku kene laluinye...

Setelah jauh berjln dr KL ke ptrjaya dlm keadaan ujan (nsib naik kete Addy klu x cnform kuyup aku)..ujan sgt lebat.. N myB hujan adlh antra fktor pihak ke-4 ni accdnt (mmg fktor jln licin pon aku rase).. So, kesemua pihak yg ade (pihak 1, pihak 2-aku n pihak 3), buat reapoimnt utk siapkn keje ni pd hari lain... Ok, aku hrp lps ni, xde hlngan bg aku slesaikn misi ni.. Mgkin ada hikmah semua ni berlaku.. Hanya Allah saja yg mngetahuinya..

Wednesday, December 3, 2008

BErNilaiNyE 10SEn itu...


Sungguh bernilai 10 sen tu kan... Ari ni hrga minyak start trun lg buat kali ke 3 (klu x silap la) semenjak raye tempohari.. Kali ni turun petrol jenis Petrol RON97 : RM 2.00 kepada RM 1.90 seliter; Petrol RON92 : RM 1.90 kepada RM 1.80 seliter.. Ringan sikit beban kan...

Walaupn 10sen, besar sungguh maknanye bg aku..teringat aku mase sekolah dulu.. ni kire psal duit blnje sekolh la ni..hehehe.. Mak bpak aku dulu mcm dah ttapkn rate duit blnje kt org adk bradik.. coz nk same adil kan..bgus sungguh pndktan tu... Nk tau rate dia, tgk lat bwh ni...

Darjah 1-3; Sek Keb= 30sen + Bekal, Sek Agama= 20sen

Darjah 4-6; Sek Keb= 50sen + Bekal, Sek Agama= 30sen

Tingkatan 1-5; RM 1

Tingkatan 6; RM10 seminggu

Skrg ni ade ke lg bdk2 dpt rate ni?? mungkin tidak kot... skrg ni, aku tgk ank sdara aku, RM1.50 seharai (Sek Keb + Sek Agama)...klu sek agama lg la snang...mintak je kat Ummi dia...mklumlah, Ummi diaorg ni ngajar kat c2.. Tp xpelahkn, rezeki utk ank2 tu sntiasa ada.. mak bpk aku dr kecik dah ajar ktorg smua erti berjimat crmat.. bkn x mmpu, tp sntiasa b'ingat... N hsilnye, aku skrg ni yg mmg suke b'jmat crmat.. hidup dlm ksdrhanaan...ada rzki lbih, blh bli lbih.. N yg pnting sntiase bersyukur...

Monday, December 1, 2008

.: MeNgaPE?;.

Sekarang ni, kerap je dengar peristiwa bom sane, bom sini… last week, kes ni berlaku kat India… Klu dipikirkan, takut jugak bnda ni akn berlaku kat Malaysia.. Yela kan, kes yg kat India ni pun ada di kaitkan dgn M’sia.. Tp tu semua masih dlm penyiasatan.. Harap2 benda ni x betul.. Aku cukup takut..maklumlah, M’sia ni ngara Islam.. x pasal2 di ‘cop’ sbg ngra yg mlindungi pengganas.. Nnti dpt kang nasib mcm Iraq, Afganistan, etc… Na’uzubillah.. Semoga dijauhkan..

Kalu kite perasan, sekarang ni, mcm2 peristiwa yg dulu xde kat M’sia, kini dah ada kat M’sia..Contohnye, kes tembal menembak.. bom (mesin ATM, org di bom).. kes bunuh pn ari2 blh dgr (termasuklah buang anak…coz tu pun kire kes bunuh).. Semakin hari semakin terserlah ‘kebejatan’ sosial di M’sia…

Semakin Negara menuju status maju, semakin tu la kes2 jenayah ni maju.. aku pn xtau ape kaitannye..’Adakah Negara maju, penjenayannya turut maju??”.. aku pn pelik.. atau mungkin pnjenayah kat M’sia ni m’adaptasi ape yg berlaku di dunia Barat seprti mana yg terpapar dlm ‘Action Movie” mereka tu… Dek terpengaruh ngn adegan2 ganas.. Dan ada juga filem yg mengajar cara rompak bank (How to Rob a Bank)… secara terang2 memberikan perincian utk rompak bank…

Ape2 pn, x salah utk berhibur, pokok pangkalnya adalah diri kita sendiri.. kite perlu pandai membuat penilaian antara yg baik mahupun yg buruk.. Org sekeliling kita turut boleh mempengaruhi kite, so pilih lah untuk berada bersame mereka yg boleh ada percayai serta boleh membimbing anda kea rah kebaikan…

.:"AnDa MampU MeNGubAhnYA":.


Aku ade baca kat paper sabtu ari tu yg helmet yg lbh 5 thn kene lupus.. Sungguh menarik cadangan tu.. Sebenarnye, aku baru teringat yg usia helmet aku yg aku dok pakai ari2 tu, lebih dah dr 5 tahun..Gamaknye kene tukarlah ke helmet baru.. Demi keselamatankan..



Mungkin selama ni aku amik ringan je benda ni..aku lbh pkir psal aksesori lain kat moto aku tu dr keselamatan… ble pkir2 balik, helmet tu je lah pelindung aku mase bwk moto.. lg lah plak skrg ni musim ujan.. jln raya licin..bertambah2 la bahaya tu..org ckp, malang x berbau.. “jgn sudah terhantuk bru terngadah udah le…” Ape2 pn kite semua kene berhati2.. Amik lah berat ape yg perlu kite buat..Sentiasa beringat..


Lg 1, aku nk bgtau kat pemandu2 kete ke, lori ke, bas ke… tolonglah hormat kami2 yg naik moto ni.. Yela..kadang2 ada pemandu yg masuk lorong moto coz nk potong barisan..Maklumlah, kat KL ni ari2 sesak.. Mane lah aku x tension.. Perbuatan diaorg ni mmbhayakan kitaorg yg naik moto ni.. Berilah sedikit ruang utk kami2 ni.. Jgn pikir nk cpt smpi umah je..pikirlah jugak insan2 yg menunggu kite semua kat umah tu..Harap sgt pemandu kat M’sia blh berubah mnjadi pemandu yang lbh berhemah..


Aku dulu pernah degar kat radio..ada satu ungkapan nie.. "Ingatlah, berputar saje tayar kenderaan kite, kita akan menghadapi dua kemungkinan... sama ada kite sampai ke destinasi dgn selamat atau tidak.. Dan adakah kita sampai itu dlm keadaan sempurna atau tidak".. Make, kite pikir2 lah bersame2..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...