Saturday, December 27, 2008

.:HaTi TeRdEtiK:.

Ble aku bc blog2 rkn2 sprjungn aku kat ganu, mngundang sayu dihati… Mngundang rase kesedihan, kehilangan dan bait2 memori lalu kmbali mnjadi segar seolah ianye baru b’laku semalam….

25 Dis 06..Cuti Krismas….Dlm pkul 1 tghari melepak b’same kwn2 d rumah sewa d Tok Jmbal.. bunyi SMS msuk dlm keasyikan menonton TV.. seorg shbt msg mnnyakan adkh aku mndpt ape2 crite tntg sahabatku yg d katekn lemas…Tersentap hati ini…suasane yg sblmnye riang b’tukar mnjadi hening…kwn2 rmh aku smuanye t’kelu…seolh x m’prcayainye…x smpt m’bls msg, 1 lg msg msuk…”Sahabatku telah kembali ke Rahmatullah”…Longlai kpala lutut aku..t’duduk t’manggu..terkejut..Col tnyekn d mane sahabat berade.. di Hospital Setiu…Amik kptsn utk ke sane..Nasib kete Meamor ada, so aku pnjm utk g sane… Kwn aku yg tgh mkn tingglkn je mknannye d situ… suasane b’ubah… Semase dlm pjlnan, kami smua masih dlm keadaan t’kejut.. Mmg x sngka… kami smua x nmpak ape2 prubhn jelas tntg dirinye.. Sedekahkn al-fatihah kepdanye spnjng pjlnan..

Sesmpi je kat hospital tu, ada bbrape rakan d sane yg same2 mndi sungai dgnnye.. Di mane sahabat??..ku b’gegas ke suatu ruangan mngikut seorg staf hospital…kulihat sahabat…sahabat yg sring b’gurau snde…mnceriakan suasana..Sdg t’baring dgn wjah yg tenang d situ… “Ya Allah, benarkah ape yg aku lihat ni?? Adakah dia sahabat ku yg kukenali? Adakah aku hnye b’mimpi??” Seribu rase mnylubungi ku…

Dah 2 thun rupenye pristiwe tu terjadi.. Kenangan itu akn tetap abadi dlm lipatan kamus kehidupanku… “Ya Allah, aku redha kau ambil sahabatku ini…kerana aku tahu Kau lebih menyayanginye..Semoga dirinye ditempatkan di kalangan org2 yang beriman..Amin”

4 comments:

killr0yLive said...

Tragis sungguh..walau xpenah jadi kat auk..aku dapat rasakn kesedihan kehilangan rakan..moga rohnya di cucuri rahmat....

Al-fatihah...

WaNabE said...

erm, sdih msih myelubungi..lg sdih ms g ulu yam ari 2..watkn diri ni tmanggu sktika...

Are-Um said...

Yela, seronok2 jgk..tp ingt, kene lbh hati2 k

bunga binti nordin said...

salam..
beta link kamu...
hope kamu juga..

:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...