Monday, December 1, 2008

.: MeNgaPE?;.

Sekarang ni, kerap je dengar peristiwa bom sane, bom sini… last week, kes ni berlaku kat India… Klu dipikirkan, takut jugak bnda ni akn berlaku kat Malaysia.. Yela kan, kes yg kat India ni pun ada di kaitkan dgn M’sia.. Tp tu semua masih dlm penyiasatan.. Harap2 benda ni x betul.. Aku cukup takut..maklumlah, M’sia ni ngara Islam.. x pasal2 di ‘cop’ sbg ngra yg mlindungi pengganas.. Nnti dpt kang nasib mcm Iraq, Afganistan, etc… Na’uzubillah.. Semoga dijauhkan..

Kalu kite perasan, sekarang ni, mcm2 peristiwa yg dulu xde kat M’sia, kini dah ada kat M’sia..Contohnye, kes tembal menembak.. bom (mesin ATM, org di bom).. kes bunuh pn ari2 blh dgr (termasuklah buang anak…coz tu pun kire kes bunuh).. Semakin hari semakin terserlah ‘kebejatan’ sosial di M’sia…

Semakin Negara menuju status maju, semakin tu la kes2 jenayah ni maju.. aku pn xtau ape kaitannye..’Adakah Negara maju, penjenayannya turut maju??”.. aku pn pelik.. atau mungkin pnjenayah kat M’sia ni m’adaptasi ape yg berlaku di dunia Barat seprti mana yg terpapar dlm ‘Action Movie” mereka tu… Dek terpengaruh ngn adegan2 ganas.. Dan ada juga filem yg mengajar cara rompak bank (How to Rob a Bank)… secara terang2 memberikan perincian utk rompak bank…

Ape2 pn, x salah utk berhibur, pokok pangkalnya adalah diri kita sendiri.. kite perlu pandai membuat penilaian antara yg baik mahupun yg buruk.. Org sekeliling kita turut boleh mempengaruhi kite, so pilih lah untuk berada bersame mereka yg boleh ada percayai serta boleh membimbing anda kea rah kebaikan…

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...