Thursday, October 22, 2009

.:KeTabHaN MEnerUSKaN LanGKAH:.


Alhamdullilah... syukur kerana aku dapat melalui temuduga hari ni dapat berjalan dengan lancar sekali... Ini merupakan temuduga bagi perjawatan tetap sebagai guru.. walaupun aku terpakse menunggu sejak awal lagi lebih krg kul 7.15 pagi lagi sehingga selesai di temuduga lebih kurang jam 1.00 tghari.


Aku sgt risau dgn temuduga nie...tp yg aku plik skit, degupan jantung aku stabil sangat.. Tak mcm sblm2 nie.. aku prasan bnda nie sejak aku intrvw nk msuk KPLI lg...n bnda tu sekali lagi hadir dalam diri aku..

Tp syukur sangat dapat aku lalui dengan tenang.. Walaupun kesihatan aku sedikit terganggu, namun ianya tidak sedikitpun mematahkan semangat aku untuk buat yang terbaik..Aku berharap supaya aku lulus interview ari nie...n akan di lantik scepat mukin...

Terima kasih buat insan-insan tersayang yang telah mendoakan kejayaan aku (mak abah, bkl mak abh, meamor n family) serta kawn2 lain.. Doa andalah yang memberikan kekuatan untuk diri ini...

"Ya Allah, sesungguhnya aku ini insan yang lemah..Hanya kepadamulah aku bermohon agar kau kurniakan aku kudrat untuk aku terus melalui hari-hari mendatang.. kau luluskanlah ku dalam temuduga ini...Amin.."

Friday, October 16, 2009

.: MeNDebArKAn:.

Semalam aku dpt brite dr kawn2 aku yg ari nie (jumaat) akn kluar kptsn posting...So, dr smlm aku asyik pikie jr...kat mane la agknye aku akn dtmptkan...

So, ni alu bru lps check..masih xdpt tau lg...mmmm... myb blm kluar or mgkin utk posting lain2 kot..bderau je drah coz dia tlis, "TIADA DI DALAM REKOD"...buat tkejut je...tp kat web tu, ada jgk tlis 28 oktober... Adakah 28 Oktober bru akan kluar?? Ntah la...ape2 nnti aku akn sntiasa pntau..huhhuu..sngt mndebarkan..

Thursday, October 8, 2009

=> Lagu Nur Kasih <=


Nurkasih - Yasin Sulaiman
(OST Nur Kasih)

Lewat ini ku rasakan
Kasih kian ku dambakan
Resah hati yang ku pendam
Pada takdir dan harapan

Detik waktu dan suratan
Siapa tahu ketentuan
Ku mencari cahayanya
Dalam bayang kegelapan

Nur kasih
Nur kasih

Nasib hidup dan pilihan
Lain hukum setiap insan
Melayarkan perjalanan
Dalam maya kesamaran

Nur kasih
Nur kasih

Aku kembali kerana masih
Mencari yang hakiki
Sinar pasti
Janji suci yang abadi

Ooo kasih
Nur kasih
Oh nur kasih
Nur kasih

Aku kembali kerana
Masih mencari yang hakiki
Sinar pasti
Janji suci yang abadi

Nur nur ya nur kasih
Nur ya nur kasih
Nur nur kasih
Nur kasih

Download

Tuesday, October 6, 2009

.:GaMBaR KeNangan:.

Ni bebudak yg aku ajar n berjaya mewakili Daerah Kluang dlm ptndingan silat ke peringkat Negeri Johor
(dari kiri; Ust Rahman, Danial, Kaza, Firdaus, n aku)


Atas ni semua gambar bdk2 5B

Ni gmbar2 bdk2 5E

.:OpEN HouSE:.


Start dri minggu lepas, aku banyk la g rumah terbuka...rumah terbuka sempena Aidilfitri... semua rumah yg aku g ni semuanya classmate aku.. Mereka-mereka ni semuanya dduk kat Batu Pahat, so, x best la klu x d serang oleh konco2 aku..hehehe..Ape pun terima kasih buat teman-teman yang telah "membuka" rumah mereka untuk kita orang datang...Lain kali, buat la makan2..sempena ape2 raye lah...Nak eratkan silatullrahim kan... xde salahnya...
Dalam kegembiraan, kita jangan lupa pd insan2 yg x bernasib baik seperti kita.. esp warga negara jiran kita yang sekarang ni di landa musibah...kita perlu muhasabah diri kita...negara kita dah 'sipi-sipi' ngn gegaran.."Renung-renungkan lah..."

Saturday, October 3, 2009

.:RenUngaN: IbArAT PUasa SEtaHUn:.

Puasa Enam Mendapat Ganjaran Sepanjang Tahun


Adalah menjadi lumrah bagi kebanyakan umat Islam untukmenggiatkan aktiviti ibadah pada sepanjang bulanRamadan. Ini adalah kerana pada bulan yang penuhberkat ini Allah 'Azza wa Jalla membuka pintu langitdengan seluas-luasnya untuk menurunkan limpahanrahmat-Nya kepada sekalian hamba-hamba-Nya. Pada bulanyang mulia ini juga segala amalan-amalan berbentukketaatan kepada-Nya akan naik secara terus kepada-Nya.Sabda Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam:

Apabila masuk bulan Ramadan, maka pintu-pintu langitdibuka…

Hadis riwayat Imam al-Bukhari di dalamShahihnya, no: 1899

Namun demikian apabila Syawal menjelma terdapat ramai umat Islam yang mula lalai serta alpa dalam mengerjakan ibadah. Syawal di lihat seperti bulan untuk berehat dari melakukan amal-amal soleh dan digantikan dengan pesta pembaziran, pergaulan bebas di antara lelaki dan wanita, memakai pakain yang tidak mengikut spesifikasi syari’at, temasya menonton rancangan televisyen yang berunsur hedonis dan lain-lain lagi. Ini tidak sepatutnya berlaku kerana pada bulan Ramadan umat Islam seolah-olah berada di dalam sebuah institusi latihan untuk membentuk insan yang bertaqwa dan setelah tamat latihan tersebut ia sepatutnya dapat membantu seseorang untuk mengekalkan ketaqwaan tersebut pada baki sebelas bulan lagi.

Justeru itu seluruh umat Islam sewajarnya mengekalkan peningkatan dalam tahap mengerjakan amal ibadah padabulan Syawal dan bulan-bulan yang lain. Di antara bukti bahawa Ramadan telah berjaya membentukkeperibadian yang tinggi terhadap seseorang dalammenjadi insan yang bertaqwa adalah dengan mengerjakan puasa sunat Syawal atau lebih dikenali dengan puasa enam bagi masyarakat kita. Dalil disyari’atkan ibadah puasa sunat Syawal adalah sabda Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam:

Barangsiapa yang berpuasa pada bulan Ramadan laludiiringinya dengan puasa enam hari di bulan Syawal,maka seolah-olah dia telah berpuasa sepanjang masa.

Hadis riwayat Imam Muslim di dalam Shahihnya, no: 1164

Menerusi hadis di atas dapat kita fahami bahawakeutamaan puasa sunat pada bulan Syawal adalahseolah-olah dia berpuasa sepanjang tahun. Menurut Syaikh ‘Abdullah al-Bassam:

Barangsiapa berpuasa enam hari pada bulan Syawalsetelah Ramadan maka seakan-akan dia berpuasa fardusetahun. Ini adalah kerana satu kebaikan di balas dengan sepuluh kali ganda sepertinya. Puasa pada bulan Ramadan dibalas dengan ganjaran bersamaan sepuluh bulan (iaitu bersamaan dengan 300 hari), puasa enam hari (pada bulan Syawal) pula mendapat ganjaran sebanyak dua bulan (iaitu bersamaan dengan 60 hari),yang demikian itu menjadi sunah yang sempurna, maka tercapailah pahala beribadah setahun tanpa kesulitan sebagai kurnia daripada Allah dan nikmat ke atashamba-Nya.

Taudhih al-Ahkam min Bulughul Maraam,jilid 3, ms. 576, Pustaka Azzam.

Cara yang paling utama untuk melaksanakannya adalahmemulakan berpuasa sesudah Hari Raya Aidilfitri secara langsung (iaitu pada tarikh 2 Syawal), berturut-turut sebagaimana yang ditetapkan oleh para ulamak. Ini jugamerupakan pendapat Imam Abu Hanifah dan Imam al-Syafi’i. Namun begitu seseorang juga bebas memilih mana-mana hari sepanjang bulan Syawal sama ada di awal, pertengahan mahupun akhirnya bahkan dia juga boleh mengerjakan secara berturut-turut mahupun berpisah-pisah.

Amalan sesetengah pihak yang melakukan puasa qadha dan sunat Syawal secara serentak mengikut formula dua dalam satu merupakan perbuatan bidaah yang tidak ada dalilnya dari mana-mana hadis Nabi shallallahu 'alaihiwasallam yang sabit. Apa yang lebih utama adalah menyempurnakan puasa bulan Ramadan terlebih dahulu yakni dengan menggantikan puasa-puasa yang tertinggal kemudian baru dikerjakan puasa sunat Syawal. Ini lebih bertepatan dengan maksud hadis di atas untuk mendapat keutamaanya iaitu seolah-olah berpuasa sepanjangtahun. Oleh itu janganlah ketinggalan dari menunaikan puasa sunat enam hari di bulan Syawal ini.

Oleh Mohd Yaakub bin Mohd Yunus

(Artikel ini diringkaskan dari buku MENYAMBUT RAMADAN & AIDILFITRI MENURUT SUNNAH RASULULLAH S.A.W. terbitan Karya Bestari)

copy dari: http://www.islamgrid.my/articles/ibadah/puasa_enam.php

Tuesday, September 29, 2009

.:KEnaNgan di BelitOng:.












Nie gambar 5 Brilliant (atas) & 5 Excellent (bawah)


Alhamdullilah...aku di berikan sedikit ruang serta kesempatan untuk aku menunaikan janji aku kat murid2 aku nie... iaitu, nk msukkan gmbr mereka ke dlm blog aku... aku akui, dlm tmpoh masa 3 bln lbh nie, aku mmg x berape update blog aku...kire hmpir mcm xde lah...maklumlah, aku agak kesuntukan masa... d tmbah aku xde kmudhn internet... n yg pnting, aku skrg nie krg issu nk d kongsi...smua pn berbalik psal sekolah...sdngkan tman blog aku nie, x rmai yg bgelar cikgu... Tp, ape pun, aku dah tunaikan jnji aku kat ank ddik aku nie... tp msih ada gmbr yg blh d msukkn... tp tggu dulu lah k... rasanya blm terlewat utk aku mngucapkan selamat Hari Raya buat semua teman2...maafkan lah segala kesilapan aku selama ni...

Thursday, September 10, 2009

Lamenya aku tak update

Mmmm...Salam Ramadhan buat teman2 blog aku sekalian... sudah sekian lamenya aku x update blog aku nie... maklumlah, aku kekeringan idea untuk 'post' baru... hari nie aku singgah hanya ingin menyatakan tentang kewujudan aku... aku masih lagi membaca blog2 teman-teman aku..Hanya aku sahaja yang x update blog nie...
Insya-Allah aku akan merajinkan diri aku untuk meng'update' lepas raye nnti..iaitu selepas aku habis ber'praktikum'

Thursday, August 13, 2009

.: Lagu SaTU MaLAySia :.

Lirik Lagu: Satu Malaysia

Berdiri teguh di bumi
Nyata pupuk semangat satu Malaysia
Sepakat rakyat didahulukan
Pencapaian diutamakan

Perpaduan mendapat rahmat
Toleransi kaum amalan bersama
Kejayaan kita bangunkan
Satu Malaysia

Dalam capai satu tujuan
Tanggungjawab kita semua
Jadi teras bangsa mulia
Kita bina Satu Malaysia

Korus:
Satu Malaysia jadi pegangan
Rukun negara teras panduan
Satu Malaysia benteng negara
Rakyat Malaysia taat setia

Ulang Korus (4x)

Satu Malaysia untuk semua

Download: Satu Malaysia

Tuesday, August 4, 2009

.: SAtU MaLAySiA :.

1Malaysia, rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan dipilih sebagai tema Sambutan Hari Kemerdekaan Ke-52 tahun ini yang akan diadakan di Stadium Nasional, Bukit Jalil.

Sempena bulan kemerdekaan ini, marilah kita semua bersama-sama mengibarkan jalur gemilang di sekolah, di premis-premis perniagaan, di rumah serta di kenderaan kita. Tindakan kita yang sekecil ini memberikan makna yang besar kepada pengisian erti kemerdekaan.



Saturday, August 1, 2009

.:JaLAN-JaLAN dI BnDr KLUNG:.

Dah 2 ari nie aku g bndar klung... Smlm g Tbung Ajie...Pnye la pning..bpsing2 jgk la aku kat bndr tu...Maklumlah..ni la 1st time aku g sorg..So, main redah semacm je la... Nasib naik moto je...blh la buat U-turn kat mane2...N bjya jmpe TH tu... Ari ni g bndr skali lg coz ink priner aku dah abis...Pnye la psing2, jmpe la ngn Giant...slama nie aku g Gain Tmn Intan..rupenbye sini lg bsr n dkt..
Mase aku g sane, aku tgk, bnyk kndraan nie...bdk2 pn ramai..tmsuk bdk sek (opss! tmsuk plak..hehehe).. Dah bli ink tu, aku blik la umah... CISSS!!! Rupenye tokey kdai tu slh bg ink daa... akun pnye Canon..doia bg HP..sngal betul ar.. X pasal2 esok kene g skali lg.. 3 ari brturut2...mmmm

.: Lamenye Tak UPdate:.

Dah sgt lame aku rase aku x update blog aku ni... yela, aku ni kkkurgan mase utk bpoya2 skrg nie... Bnyk keje la kate kan...Tp ble pkir2, keje tu xkn nye abis kan..huhuuhu..

Kehidupan aku selama sbln stgh nie adlah bkisarkan dgn sekolah, cikgu2 n bdk sek... mmg xleh nk lari dah... Crite tu je yg akn tmbul..almaklumlah, housemate aku pn praktikal same ngn aku... Tp kali ni aku nak lari sikit dr topik nie..(Dah sebuat pun kannn...mmmm)

Nk tau, pg post strusnya...

Monday, June 29, 2009

.:AkU DiHaMBaT WaKTU:.

Minggu yang sangat melelahkan...maklunmlah..ni la first time g sekolah n nak ngajar... Dgb RPHnye lagi...huhuu...mmg 'bedegung' je aku rase.. nk prepare ari2 tu...tp, jumaat ari tu, aku dah blh cntrol skit keadaan... n aku harap lpas ni aku xde lagi masalah nk buat smua keje aku...

1st week ni jgk aku dah start tugas2 'tambahan' yg sering di lakukan oleh guru...iaitu melatih budak untuk ptndingan.. Aku dah start latih budak utk silat..utk ptndingan pringkat daerah yg d jngka pd 8&9 julai nie (klu x silap)... Anyway, nasib la bdk yg d ajr tu mmg dah ada basic...aku cume tokok tmbah ape yg patut je... N start esok smpi nk pntndingan, ari2 akan ada latihan... Hop[e fully buah tngn ptma aku sbg guru mnjadi...Aminnn...Doakan lah ank murid aku nie k...3 org je...yg aku agak risau, dia org nie smuanya nk pekse UPSR thun nie...jgn la smpi aktvt nie mnjejaskan dia org..

Monday, June 22, 2009

Hari ni hari first aku bertugas sebagai guru pelatih kat SK LKTP Belitong, Kluang,Johor... Banyak persediaan yang aku perlu lakukan untuk menjalankan praktikum aku ni.. bukan dr segi p'sediaan fizikal, tetapi mental pun kene sedia... maklumlah, baru nk rase pngalaman menjagar budak di sekolah.. sebelum nie aku bljr teori je.. now mase utk aku praktikkan ilmu yang telah aku tuntut selama lebih kurang 6 bln d IPG.

Sepnjang persekolahan hari nie aku jalankan dengan lancar... N pg2 lg dah kene prknalkan diri d prhmpunan..satu pngalaman baru... yela, dah lame x naik pntas brucap... nasib pndek je kene bg ucpan...hehehe..

Anyway, aku harap n berdoa semoga aku dpt jlnkan prktikum ni dgn jayanya... Harap2 boleh la dpt praktikum cmerlang...Amin...doa kan aku ye...

Wednesday, June 17, 2009

.:LamEnye Aku Tak UPdAte:.

Dah lame aku x update blog aku nie... maklumlah..sibuk bercuti..hehehe..Next week aku akn start mnjalankan praktikal untuk 3bln... nnti, kalu ade mase aku akn update dr mase ke semasa...

Thursday, June 4, 2009

.:CuTi-cUti MalAYsIA:.


Sudah hampir seminggu cuti sekolah berlalu...Dan bermakna hanya tinggal lg 2 minggu waktu cuti aku..hehehe...Boleh lalala... Tp lepas cuti, aku kene bersiap sedia...untuk harungi 12 minggu prktikal yg ckup mncabar...Hopefully smuanya berjln dgn lncr...

Ape2 pn, aku nk enjoy dulu wak2 cuti ni puas2... Jom..."cuti-cuti Malaysia"..

Monday, May 25, 2009

.:JaHit:.

Mingggu ni, dlm fikiran aku hnya pikirkan pasal jahitan...jahitan..jahitan... Coz minggu ni kene antar asigment jhitan... Pehhh... mcm2 kene buat beb... Tp yg pnting, beg aku dah selesaikan... tinggal asigment je nk edit.... yang RPH muzik, plak, alhamdullilah, Allah kurniakan aku idea mncipta lirik... Utk aku gubah... idea tgh mlm b4 tido... Ape2 pn, aku msti teruskn pjungan...ni mggu last b4 cuti pnjng (3 minggu)... N pastu kene jalani praktikum...

Saturday, May 16, 2009

.:hARi GurU pArT 3:.

Budak kelas aku (KPLI-KS)

Pada hari ni, seluruh Malaysia menyambut 'Hari Guru'.. Hari yang memperingati jasa seorang guru...Insan yang telah mendidik kita.. Semalam, khutbah Jumaat pun pasal 'Hari Guru'.. Semua org pasti ada guru yang mengajar.. Klu dulu, sblm pnddkan formal, guru-guru adalah di sekolah pondok yg kita kenali guru pada masa itu hanya mengajar ilmu-ilmu keagamaan... Ada juga, guru silat...Namun, selepas pendidikan formal ini wujud, sistem pembelajaran yang ada adalah lebih tersusun serta teratur.. N sekarang ni, semua rakyat Malaysia wajib mendapatkan pendidikan di sekolah semenjak berumur 7 tahun. Mak bapak yg x hantar ank mereka ble dah ckup 7 tahun, boleh di kenakan tindakan undang-undang...

Berbalik kepada sambulan 'Hari Guru', di IPTHO, sambutannya adalah secara sederhana, tetapi meriah...Terima kasih kepada pengelola majlis hari guru ni.. Seperti biasa, majlis sambutan di mulakan dgn membacakan amanat daripada Ketua Pengarah KPM dan Menteri KPM. Dan setrusnya acara sukaneka...Kali ni, aku amik bahagian dlm tarik tali....Pehhh...meletihkan...Ape2 pn, seronok...Group KPLI dpt naib johan...Yg pnting seronok...

"Selamat Hari Guru" Buat guru-guru di seluruh Malaysia, rakan-rakan aku; Cikgu Azizi kat Sarawak, Cikgu Ellif kat Johor, Cikgu Shima kat KL, Cikgu Izzar kat Selangor, Cikgu Syawal kat Johor, Cikgu Zaharah kat Johor, semua kawan-kawan aku lah (Sori, xdpt nk tlis smuanya...ramai sgt).. ADIOS

.:hARi GurU pArT 2:.

Bersempena 'Hari Guru' yang jatuh pada hari ini, aku nak ucapkan "Selamat Hari Guru" teristimewa buat abang-abang serta kakak-kakak ku... Sebenarnya, mereka lah yang telah menjadi sumber inspirasi aku dalam menempuhi hidup sebagai pendidik anak bangsa. Semoga segala pengorbanan yang telah mereka lakukan demi anak bangsa akan mendapat ganjaran dari-Nya.. Semoga cikgu-cikgu dapat meneruskan usaha dalam bidang ini..

Tidak dilupakan kepada guru-guru aku yg telah bnyak memberi tunjuk ajar kepada aku, terima kasih cikgu.. jasa cikgu tidak akan dapat saya bayar...

Tabika Kemas AT3 -1990
SK Muzaffar Syah - 1991-1996
SMK Air Tawar - 1997-2001
SMK Tun Habab - 2002-2003
UMT (Jbtn Ekologi Sosial) - 2004-2007
IPTHO - 2009

Terima kasih warga pendidik sekalian..Tanpa guru, siapalah kita semua.. Kerana guru lah yang membuatkan kita kenal huruf, dapat mengeja, dapat membaca dan dapat mengira... Tanpa asas itu, aku sendiri tidak tahu, dimana kedudukanku agaknya.. Ku hulurkan salam penghargaan

"SELAMAT HARI GURU"

Friday, May 15, 2009

.:hARi GurU pArT 1:.

Esok merupakan hari yang sangat bermakna bagi sekalian guru iaitu sambutan "HARI GURU" yang jatuh pada tanggal 16 Mei pada setiap tahun. Tarikh 16 Mei dipilih sebagai Hari Guru kerana pada haribulan yang sama dalam tahun 1956 Majlis Undang-Undang Persekutuan Tanah Melayu (Federal Legislative Council) telah menerima cadangan-cadangan Laporan Jawatankuasa Pelajaran (Report of the Education Committee) sebagai dasar pelajaran bagi negara kita. Dokumen tersebut yang dikenali sebagi Laporan Razak (Razak Report) telah menjadi Dasar Pelajaran Kebangsaan semenjak itu.

Disini saya sertakan lagu keramat guru iaitu 'Guru Malaysia', lagu tema tahun 2009- 'Guru Pembina Negara Bangsa', dan 'Ikrar Guru'...


GURU MALAYSIA

Kami guru Malaysia
Berikrar dan berjanji
Mendidik dan memimpin
Putra putri negara kita

Pada Seri Paduka
Kami tumpahkan setia
Rukun Negara kita
Panduan hidup kami semua

Di bidang pembangunan
Kami tetap bersama
Membantu, membina
Negara yang tercinta

Amanah yang diberi
Kami tak persiakan
Apa yang kami janji
Tunai tetap kami tunaikan

Download


GURU PEMBINA NEGARA BANGSA


Bersedia melangkah megah
Walaupun sukar bakti kucurah

Demimu ibu pertiwi
Sumpah kulafaz janji kukota

Berikrar eratkan bangsa
Kukuhkan cinta kepada negara
Berjasa terus berjasa
Menyebarkan ilmu tiada batasnya

Guru Pembina Negara Bangsa
Gagah perjuangkan visi negara
Bangunkan jiwa yang pelbagai rupa
Demi agama dan nusa tercinta

Guru Pembina Negara Bangsa
Tetap unggul senadakan suara
Sehaluan menggapai matlamatnya
Cemerlang dan gemilangkan Malaysia

Pencipta Lagu : Khairulnizam bin Khalid
Penulis lirik : Ili Nurbahirah binti Baharudin
Gubahan : Mazuki bin Tambi dan Nazri bin Ishak

Download


IKRAR GURU

Bahawasanya kami
Guru-guru negara Malaysia
Dengan ini berikrar
Mendukung terus cita-cita kami
Terhadap tugas kami
Dan menyatakan keyakinan kami
Pada cita-cita murni pekerjaan kami
Kami akan berbakti
Kepada masyarakat
Dan negara kami.

Kami sentiasa menjunjung
Perlembagaan negara
Kami mengamalkan
Prinsip-prinsip Rukun Negara
Pada setiap masa.


Monday, May 11, 2009

.: SeLamAT HarI Ibu:.

Seperti yang semua sedia maklum...semalam mrupakan hari Ibu... Tidak seperti kebanyakkan orang yang dpt mnymbut hari ibu bersama ibu mereka...aku berada di perantauan...Hanya ucapan melalui telefon dapat aku sampaikan buat Emak..
Untuk Mu Ibu
Oh! Ibu
Kau disiram bayu pagi
Kehilangan terasa kini
Dan kesepian
Dan akuBagai purnama gerhana
Di ibarat lautan kering
Tiada tempat ku layarkan
Hasratku ini
Masih belum sempat
Kubuktikannya kepadamu
Ibu tersayang
Kucurahkan rasa hati
Ku tatapi potret mu berulang kali
Kurenungkan kalimah yang diberi
( 1 )
Tuhan Yang Esa
Ampuni dosa ibu
Tempatkan mereka
Di antara kekasih kekasihMu
( 2 )
Oh! Ibu
Kau kasih sejati
Kutaburkan doaUntukmu ibu
( 3 )
Ampunilah dosaku
Sejak ku dilahirkan
Hingga akhir hayatmu
Saat iniKuteruskan hidup
Tanpa bersamamu ibu
( ulang 1, 2, 3 )
Ibu...

Thursday, May 7, 2009

.:Jalinan Kasih:.

Ni aku gunakan teknik Photoshop je....(baru tunang,xleh lebih2 k)


Alhamdullilah, Setelah sekian lama perhubungan ini, kami telah sampai ke satu tahap....Iaitu pertunangan...Syukur semuanya telah berjalan lancar seperti yang telah kami dan keluarga kami rancangkan...Semoga, 'Jalinan Kasih' ini akan dapat kami tempuhi bersama dan seterusnya berjaya didalam usaha membina 'Mahligai Cinta' kami...

Rasulullah SAW bersabda mafhumnya :
"Manusia Hawa dijadikan daripada rusuk manusia Adam,
bukan
dari kepalanya untuk menjadi atasnya,
bukan dari kakinya
untuk menjadi alasnya,
malah dari sisinya untuk menjadi teman
hidupnya,
dekat dengan lengannya untuk dilindungi dan dekat
di hatinya untuk dicintai"

Tuesday, May 5, 2009

.:My Story: PEnTauLiaHaN:.

Sprti yg d jnjikan..wlupn dah agak basi benda nie, tp aku nk share jgk.. Ni psal perkhemahan d gunung Pulai tu...Pkhemahan Pngakap..Pic wogule nie mmbuktikan aku dah di iktiraf sbg Pen.pemimpin Pngakap...dulu, aku tgk je org pakai (cikgu-cikgu aku), tp skrg nie, aku dah blh pkai dah..hehehe..

Pkhemahan nie melibatkan Pngakap bhg selatan (IPGM- IPTHO, IPPM, IPRM & IPTI).. yg dah d laksanakan dgn jayanye d Kem Kaizen, Gunung Pulai. Sepanjang aktiviti kat cni (4ari 3mlm), smuanye bjln lncar...Aku rase ni lah pkhemahan yg relax sekali prnah aku ikuti.. Tp ujian dia, ckup mncbr..klu x prepare awal, blh kcundang...Anyway, thnx 4 all Pngakap mmber yg same2 tlh bkhemah... Ade mase, blh la kt smua bkhemah lg..heeheh..ADIOS
Ni Bdk Group Aku...
(dr kiri: Hamzah, Arul, Bobo, Pejal,Aku, Fred, Ajie, Piee)

Tuesday, April 28, 2009

.:PeRKheMaHAn D GunUnG PuLai:.

Buat masa nie, aku x smpat nk update blog...Post akan dtg, aku akn mnceritakan tentang perkhemahan yg aku pg last week kat Kem Kaizen (nama mcm kat Jepun je) tp kat Gunung Pulai je pn...selama 4 ari 3 mlm...Nk tau pkhemahan ape, tggu post aku akn dtg..Hrp2 korg xkn mnunggu lame...coz aku agak bz dlm bln nie... K, ADIOS

.:Aku Di Hambat Masa:.


Masa mangkin menghambat diriku...aku sungguh merasai tekananya... Mungkinkah kerana aku sering alpa??..sehingga masa itu membalas segala kealpaan ku selama ini???..Hanya tuhan yang tahu..
Setiap orang diberikan masa yg sama iaitu '24jam'..namun, mengapa aku masih terasa diriku dihambat oleh masa?... Di kala pg ini, semestinya ramai yg sedang dibuai oleh kesenangan mimpi yang indah..Namun aku, masih disini tercari2 sesuatu yang x kunjung tiba.. Sesuatu yg m'ganggu aku..membelenguiku...kemana kau pergi 'idea'..
Masih ada hari esok bagiku..Namun, aku sngat berharap hari esok itu boleh di anjakkan masanya.. Tp aku x berdaya... Yg aku dpt lakukan adalh dgn meneruskan sisa-sisa masa yg tinggl sebelum pagi menjemputku...Semoga pagi nnti aku akn mnjadi seorg yg lbh tabah serta tekun.."YA ALLAH, KAU BIMBINGLAH AKU DIDALAM MENGHARUNGI HARI-HARI MENDATANG...SESUNGGUHNYA AKU HANYA HAMBAMU YANG LEMAH DAN KERDIL... YA ALLAH, TUHAN YANG MAHA MENGETAHUI SEGALA YANG BAIK UNTUK DIRIKU"

Wednesday, April 15, 2009

.: MenGhiTung Hari :.

Menghitung hari...detik demi detik..(nie je aku ingat)...Nie la bait2 lirik lagu yg same tjuk ngn post aku nie (Menghitung Hari-Kris Dayanti)..Ttg mnghitung hari, Ade brape hari ek?? Jwpnnye 7 (Isnin, selasa, Rabu, Khamis, Jumaat, sabtu n Ahad)....hehehe..merepek je aku ni..

Sebenarnye, aku tgh mnghitung satu hari yang mmg aku tggu dgn debaran.. Hari yang akan merubah hidup aku lepas nie..akn mejadikan aku lebih bersungguh2 dlm mngejar impian hidup.. Kerana "setiap perjalanan itu pasti ada arah tujunya".. sebagai manusia biasa, kita tidak tahu ape yg akn berlaku pd masa hadapan..namun, allah telah kurniakan kita dengan panduan hidup iaitu Al-Quran... Dan kita perlu ingat "Tidak akan berubah suatu bangsa itu jika bangsa itu sendiri tidak mengubahnya"..Pham mksud tu??..sendiri pikir dan renung2kan la eh...


Smoga kite smua kan beroleh kebahagiann dunia & akhirat.. Pasal hari yg aku nnti tu, mmg mmberi makna dlm hidup aku..Aku harap hari yg aku tggu itu akan mnjadi hari yg smpurna..."Ya Allah, aku insan yg lemah ini menadah tgn yg bnyk melakukan khilaf utk bermunajat kepadamu, kau berikanlah kelapangan bagi aku mnempuh hari 'itu' atas tuntutan kepada agama menjadi hari sempurna...hanya padamu aku berserah..Ya Rahman..Ya Rahim.."

Tuesday, April 14, 2009

"WoRmS W0rLd PaRtY"

Game Worms ni la aku layan dlm usaha mengurangkan tekanan…Game nie dah lame aku cari.. 1st time dulu main klu x silap mase aku form 3... Wktu keje pn aku cri game nie...tp x berjaya..klu dpt dwnload pn, ble install, xleh nk run..aku pn xtau...Tp akhirnye aku dpt game nie,,hehehe..mmg sempoi game nie.. Yela, dulu mase keje aku layan CS..Tp skrg xde kaki la...main sorg2 boring...so, bertukar la aku kat game nie..hehehe

Saturday, April 11, 2009

.:My Story: PLBD :.



Syukur Alahamdullilah kerana Pembelajaran Luar Bilik darjah (PLBD) telah selamat dilaksanakan....Walaupun tarikhnya tlah di anjakkan, tp aku anggap prog. Ni b’jya...Penat la aku nk kene urus bnda nie..dr krtas keje, smpi tamat prgram nie smuanye atas t’jwab aku..yela org dah lntik aku jd “p’grah” (wlupn aku ssh nk kluarkn arahan...mmmm)...Anyway, thnx kat smua bdk kelas aku n lectr yg t’libat...


Serba sedikit utk pngetahuan umum, PLBD ni adlh prgram yg wajib dijalankan...means, nak x nk, kene...kire, aku dah lps la hutang tu..hehehe..prog aku ni di buat kat melaka...kat simpang bekoh, Melaka...stay kat Anjung Bonda Homestay... environment dia sngt menarik coz tmpat tu adlh dsun dlm taman… Mnurut pemilik homestay nie, klu musim buah2an, rmai yg dtg esp dr korea n sngaporeBln 7 nie plan nk g..yela…musim buahkan..hehehe..Insya-Allah..


Berbalik pd aktvt d sane, aku kene buat kajian base on my subject kat cni…so, selama 3 ari nie lah aku jlnkn kajian nie..yg melibatkan pemerhatian, temubual pnddk, soal slidik n etc.. Secara keseluruhan berjln dgn lncar…N now tgh bz nk buat report plak..aku bkn saje kene buat report psal kajian..ttp t’msuk report program nie…b’tmbah2 la keje..x t’msuk lg assgmnt yg sedia ade…”Ya Allah, kau permudahkanlah hambamu ini dalam segala lapangan didalam menjalankan kewajipan sebagai hambamu, anak n pelajar”…Amin…

Friday, April 10, 2009

.: PLBD :.

Mesti ade yg tnye ape tu PLBD...Yela..setelah aku menjalani PBS (Pengalaman berasas Sekolah) ari isnin lepas aku kene buat PLBD...Nk tau ape tu PLBD, nntikan post aku utk akan dtg..yela..aku x smpat la...lg pulak kesihatan x berape baik...So, aku xde mood nk tulis pnjang2... Tggu je la nnti eh...

Friday, April 3, 2009

.: Last task di SKALA :.

Ari nie aku diberikan tugas untuk iringi beberape bdk utk g pameran buku... kene la naik bas yg aku sndiri dah lupe ble kali etrakhir aku naik bas sekolah... Sampi ke destinasi, x sebegitu gah dgn name...ruang pameran buku x seperti yang aku bayangkan.. Tp ade lah terhibur sikit coz aku dpt la tgk pertandingan kompang formasi...menarik..
Tgh aku dok perati budak2 berkompang... aku di tegur seseorang..jeng..jeng..jeng...Cikgu aku rupenye.. cikgu mase aku sek men..guru kelas aku form 3..Cam jgk dia kan...means aku ni xde lah bnyak berubah..N aku jmpe kwn aku yg skrg ni dia cikgu...Dia anta bdk kompang rupenye...n dia bg tau aku yg dia akn kawin bln 5 nie..Alhamdullilah...Tp ble dgr tarikh majlis umah dia, aku rase serba slh..coz aku myB xdpt nk dtg..krn aku ade urusan lain..Anyway, Semoga mjlis dia nnti meriah..aku doa dr jauh je...

Thursday, April 2, 2009

.: Memory di SKALA :.

Tup..tup...esok dah nak tamat dah PBS aku nie...esok genap dah 10 ari aku kat sekolah nie... Ade la 'sesuatu' yang aku dpt dri PBS nie utk bekaln aku hadapi praktikal... cikgu kat cni rmai yg bgi tau....sbg guru sek ren...Ape yg pnting..."KOMITMENT DALAM KERJE".. ble dlm kelas, kite kene sedikit tegas...dah marah tu, kene tarik balik...yela, bkn senang nk membentuk murid nie...tulah cabaran yg akn aku lalui.. "Melentur buluh, biarlah dari rebungnya"..

Terima kasih buat warga SKALA yg telah mmberikan sedikit ruang untuk diri ini peroleh sedikit pengalaman daripada anda semua...baik dari guru, murid, pekerja sekolah mahupun ibu bapa... Sekalung penghargaan juga buat maktab yg mmberikan tugasan sebegini yang seterusnya akn membantu saya pada masa hadapan...PBS ni langkah pertama untuk aku bergelar guru...

Tuesday, March 24, 2009

.: P.B.S :.


Last week dah cuti seminggu...Minggu nie aku kene jalankan PBS...Bukan Parti Bersatu Sabah, tetapi Pengalaman Berasaskan Sekolah da... Aku diberi tugas untuk pergi ke sekolah selama 10 ari..tu yg wajib...klu sabtu kene dtg sek, tu kire extra la...nasib2...tp aku kene g sbtu nie coz ada PIBG daaa... So, kene la g sek ari sbtu..huhuhu..


Kali nie aku g sek utk bljr mcm mane mngajar..tp, this week x dpt nk msuk kelas tgk cikgu mngajar coz mggu ni smua murid ade ujian..sekali selaras sluruh Johor...Means minggu dpn bru aku dpt msuk kelas n tgk ckgu kat sek ni mngajar...


Ari nie, aku msuk kelas tp tgk bdk2 nie mnjawab pekse...aku tgk2 la jgk krts soalan dia org.. x lah susah (tp klu dulu ssh la..)hehehe..klu x, tntu dah bolh dpt AAAA kan...nk buat mcm ne, mase tu x berape rajin..INGAT! x berape rajin..means bkn malas (",)..


Anyway, harap2 aku dpt lalui aktiviti ini dgn lancar... Smoga PBS nie benar2 bntu aku utk hadapi Praktikum yg akn start bln 6 nie... Tp sblm tu, aku kene jgk buat report PBS nie...mmmm..bertmbah2 keje la nmpaknye...Pasrah je lah...

Thursday, March 12, 2009

.:My Story: BIG :.

Slide 1 .O {font-size:149%;}
Sepertimana yang dijanjikan, kene la aku buat post ni…Iaitu tentang Bina Insan Guru (BIG)…Suatu prog yg diwajibkan kpd semua bakal guru lalui…Dalm tmpoh mase 4ari3mlm…Kali ni maktab buat kat tepi pntai..kat Pantai Telok Gorek, Mersing..
1stday sgt mncabar coz dlm pjlnan lg kami dah tempuh hujan…sesmpai d destinasi, Pehhh..becak…cabaran betul… Lps buat p’siapan, kami diberi no bdn..aku dpat no 44.. n diberi kumpulan..
Sesi LDK I kene piker name kmpln, lukis logo n motto kmplan…Kami pilih “Everest”… “Ilmu Teras Kejayaan” motto kumpulan.. Pasal logo tu, xde plak gmbr nk d tnjuk…myb lain kali k…Mlmnye plak ada ceramah motivasi sikit utk bakal2 guru…Slide dia menarik mngenai ‘How to be Happy’..Ps2, stiap kmpln kene bntang hasil kene LDK I tu…Dah abis tu, tdo…tp kene bngun kul 3.45pg utk berkawal mlm…mmg ngntuk..ps2 x tdo dah…smpi pg
2nd day plak, keadaan mndung…pg ni ada aktvt kembara… Bru nk start senam, gerimis pulak…tp d teruskan jgk..tp kat tmpat berbumbung lah…Abis je senam, matahari naik..Alhamdullilah…cerah..
Aktvt kembara diteruskan..kami mesti melalui 6 Checkpoint.. perlu redah hutan, pnjat bukit, 2run bukit, seberang sungai, mcm2 lah…yg paling mncabar nk kene msk gna kyu api..ssh btul nk hdupkan api…dgn angin..coz kene msk btul2 tpi pntai..t’pkse gne mcm2 care nk hlng angin..beg la jd mngse..huhuhu..ape pn, aktvt ni menarik…
Ptg kt org smpi dlm kul 4..kul 5.15ptg kt org ada aktvt ‘water cnfident’ plak…bljr la mcm ne nk apungkn diri..berenang.. Interesting sungguh.. Mlm tu masing pn letih..LDK II dismbung…mlm ni, kene jage dr kul 3-4.15pg..
3rd day, Aktvt yg sgt2 dinnti oleh peserta..Aktvt berkayak… Dlm seronok2 berkayak, penat tu x sngat..tp, rentung ar kulit nie…smpi ari pn masih terserlah kesannye…Ape pn, enjoy…Mlm tu kene plak buat aktvt kebudayaan..buat psmbhn..kmpln ktorg buat p’tndingan pntun ntah ape2 ntah n nyayi…yg pnting ‘happy’..mlm tu stil kene jage…dr kul 1.30 smpi 3 pg…ape2 je lah..yg pnting esoknye balik..
4th day, Hari di nnti…pg tu ade p’barisan..utk mjlis penutupan…sekali lgi mcm disalai…ade yg pitam…pnas sgt…Ape2 pn, kmpln ktorg dpt 2 hmper…Utk aktvt kayak n kmpln dsplin terbaik…Bangge betul..hehehe..Anyway, balik tu, mmg lepak…lps smbyg jumaat kat mersing, gerak balik terus…tdo spnjng pjlnan…esoknye, m’bsuh beramai2…ADIOS!!

Sunday, March 1, 2009

.:B.I.G:.

Fuhhh...lega rasenye dah selesai laksanakan BIG nie...Selamat tunaikan tugas selama 4 ari 3 mlm di Pantai Telok Gorek, Mersing,Johor... Nk more detail, tunggu post akan dtg..harap2 smpat buat..mklumlah, bz ngn assigment...

Friday, February 27, 2009

.:Tagged by Wan:.


1.How old are you?
25 tahun..


2.Are you single?
yup! single but not avaliable...hehehe


3.At what age do you think you'll get married?
25 or 26...Insya-Allah..

4.Do you think you'll marry the person you are with now?

Of course ngn Meamor..

5.If not, who do you want to marry?

Dah jwb td kan...

6.Who will be your bridesmaid & bestman?

Erm..myB ada kwn2 t'dkat yg sudi....amik berkat..hehe

7.Do you want a garden/beach or traditional wedding?

Garden concept...pnuh ngn bunge2 segar..wonderful!!

8.Where do you plan to go on honeymoon?

X bncng lg...

9.How many guests do you think you'll invite?

Semua yg aku kenal ar...nk raikan bersame2

10.Will that include your exes?

ex-class mate, ex-school mate, ex-office mate..ex-gf, xde...


11.How many layers of cake do you want?

3 layer...ramai kengkawan dtg..hehe

12.When do you want to get married, morning or evening?

Pg biasenye nikah kan...ptg bru mjlisnye...kire 2 2 ar...


13.Name the song/tune you'd like to play at your wedding?

Lagu tema kawin la...

14.Do you prefer fine dining or just normal spoon & fork?knife?

Mmmm...x sure lg..fine dinning kot

15.Champagne or red wine?

Xde dlm snarai...haram tu...


16.Honeymoon right after the wedding or days after the wedding?

Ikut kelapangan mase..kire kene cri mase sesuai ar...

17.Money or household items?
2 2 kene stnby

18.How many kids would you like to have?

Cadangannye 5 org...Tu smua bergntung pd rezeki....kuantiti x jd penentu..yg pnting kualiti...

19.Will you record your honeymoon in DVD/CD?

Dah tentu msti ada...

20.Whose wedding plan would you like to know next?

Semua member blog yg aku knal n lum kwin lg..

My Emachines

Alhamdullilah....Ari ni aku nak kenalkan kawan baru aku..Nama dia "emachines D620".. Dia ni baru je aku kenal dalam seminggu...Aku betul2 kenal pada 21 Feb ari tu..
X berape smpat nk menerokai atau berkenalan dgn lbh lnjut ngn teman baru aku nie...Tp aku akan pastikan aku akn lebih mngenalinya...Dia ni lah bakal menemani aku pada masa2 mendatang seperti wave 100 ku..."Salam perkenalan"...(",)

Sunday, February 8, 2009

2nd Month di BP

Dah masuk bulan kedua aku di BP nie... Aku masih x tau selok belok bandar Batu Pahat nie coz aku xde mase nk g jejalan...Bz ngn assigment n kuliah...
Last week cuti thn baru cina... aku berkesempatan utk dtg ke KL..jmpe ngn kwn2 aku n yg pnting sekali meamor... ari ahad lepas, aku balik semula ke BP naik moto kesygan aku tu... Alhamdullilah, pjlanan selamat, dimudahkan serta dilancarkan...walaupun sebelum tu, aku dah basah coz x sempat kluar dr Putrajaya lg, aku dah bermandikan hujan yg lebat...Aku stay jp kat kdai area Gate 1 Ptrjaya tu utk pkai baju ujan... N aku nekad meneruskan pjlanan coz pjlanan aku masih jauh... Maklumlah, dah kat kul 4... Klu aku stay lame sngt, ble aku nk smpi..tul x??
Mula masuk highway kat Bangi... hujan pn dah brenti wktu tu... Sesampai je kat Nilai, jln sesak..coz ada satu kmlngan maut d c2... Yg aku x pham, yg accdnt tu lrong m'hala KL, tp yg nk m'hala selatan pn turut 'Jem' coz memasing dok perlahan n ada yg brnti utk tgk keadaan... Ish..ish..klu stakat tgk je, x m'bntu, xyah la brenti..tul x?? Aku nk bgtau kat pmndu2, jgn la brenti dlm kes2 mcm ni.. silap2, leka tgk kmalangan, dri sndiri terjebak same dlm kmlngn...
Sambung balik pasal pjlanan aku... Aku tlh berhenti 4kali utk isi minyak... kat Nilai (RM3), Ayer Keroh (RM3), Pagoh (RM 4) n last skali dah kluar tol Ayer Hitam (RM2)..total dlm RM12... mase pjlanan plak, dari Putrajaya 3.45ptg n smpi pntu pagar IPTHO kul 7.00mlm..mase tu, mak abah ada tggu dpn pgr coz nk balik kmpng n anta buku2 aku..kire "sambil menyelam minum air la kan,,"... Memang letih... ape2 pn, Alhamdullilah, semuanya telah selamat... Buat sahatku Honda Wave 100, Thnx..

Wednesday, January 28, 2009

.: Award n Tagged by Najwa :.

1. Copy Badge “2008 Cute’s Blogger Award” untuk diletakkan di blog anda
=> Arahan diterime...dah paste dah nie.. lg?

2.Link atau ceritakan kembali siapa yg memberikan award ini kepada anda
=>nk kene crite pulak ke??mmm..yg bg award ni Najwa..Dia ni mmber aku la...N aku x sure, sape yg cute's..heheehe
3.Setiap bl0gger hendaklah menyatakan 10 fakta/h0bi diri sendirierr...
=>nk kene bg fakta/hobi plak..mmm..layan kan je..
::pertama:: Najwa ni "cik" n akn tukar status x lame lg...tp aku "encik" buat mase ni..mane tau nnti jd "tuan haji" ke..."datuk" ke... "tan sri" ke..mane la tau kan...
::kedua:: klau Najwa ni tgh buat eksperimen cupcakes, aku eksperimen makan kek kot..hehehe
::ketiga:: sya ni berkaca mata..bkn bergaye, tp terpakse...
::keempat:: masih belajar lg...coz xckup lg ilmu di dada nie...
::kelima:: bakal menjadi seorg guru..yg d kate sbg arkitek bangsa...fuhh!! berat t'jwab tu...
::keenam:: kenderaan keluaran 'honda'...gempak je kan...tp sbnrnye 'honda wave' je..
::ketujuh:: suke melayari internet...tp skrg kurg dah...
::kelapan:: still single but not avaliable..paham2 je la kan...
::kesembilan:: agak jarang dah update blog nie...
::kesepuluh:: aku ada 10 jari tangan n 10 jari kaki...hehehe..dpt jgk ckupkan..hehehe
4.Anda perlu memilih 5 penerima award seterusnya dan menyertakan nama mereka di bl0g anda
1. Nurul
2. Laila
3. Syima
4. Bunga
5. Sape2 yg rase dia cute's...

Saturday, January 24, 2009

.:3rd Birthday Party:.

Tahun nie mmg betul2 mnymbut ari lahir aku... Ape taknye, sejak 3 Jan lalu, aku dah ptong 3 kek ari jadi aku..huhuhu..1st bersame Meamor, 2nd ngn opismate n 3rd nie ngn bdk2 kelas aku kat tmpat aku bljr skrg nie..

Terharu sungguh... kali nie, aku d smbut hari lahir bersame sorg lg classmate aku yg b'thdynye bln 1 jgk.. kt org yg seramai 19 org nie g mkn kat Dataran Batu Pahat... yg aku rase nie 1st time aku g sane..name je kg mak abh kat BP nie, tp aku x ade pn jejalan ke sini... coz balik kg, yg pnting jmpe nenek aku..yg lain belakang crite..tu bg aku lah..hehehe

Anyway, thnx to my classmate yg ingat kat aku... Xtau la klu lps ni ade kek ke 4..hehehe

.:AkU PerLukaN KEkuATan:.

Dah 2 minggu aku x update post kat blog nie..maklumlah, aku agak sibuk sekarang nie.. name pn belajar.. Lepas register ari tu aku terlibat ngn 'Minggu Pengurusan Pelajar Baru'..memag melitihkan..jadualnye sgt padat...

Ni dah masuk minggu kedua aku kat tempat nie.. Nk d jdkn cerite, sekrg nie dah ade tugasan yg kene buat... Utk cuti nie, ada 11 tugasan.. Moge aku d beri kekuatan harunginye...

Friday, January 9, 2009

.:Tangisan Palestin:.

Beberpe minggu ni sngat hangat berite mngenai kekejmn n kezaliman Israel pade rkyat Palestin..Khutbah jumaat pn x lari dri isu nie... Yg mmberikan kite semua keinsafan serta kesedaran tntng "Musuh nyata kite" sbg org Islam.. D M'sia rate2 ingin mem'boikot' brg2 yg dikeluarkan oleh syarikat dimiliki org Israel.. Bile disenaraikan, sngat bnyak... N kebnyakknnye mmg ade di setiap rumah org Islam di M'sia ni..

Tertarik aku dgn kenyataan yg d keluarkan leh kumpln Rabbani kat TV3 semlm pg dlm MHI.. dia mngatakan bhwa, dia ada menerima SMS yg mnyatakan; "seorg ulama' tlh mnyatakan bhw seorg Islam yg mmbeli brgan Israel umpama mengirim sebutir peluru ke dada org Islam Palestin".. Dgn ini, kite semua perlulah renung2kan bersame..


.:TaNaH TumPaH DaraH:.

Setelah sekian lamenye ku meninggalkan tanah tumpah darah aku, aku kini kembali kesini (Johor) untuk meneruskan perjalanan hidup ku sebagai seorg pelajar..sekurang2nye aku akan tinggal di tnah tumpah drahku ini untuk masa setahun (Sepnjng belajar)..Selepas setahun, mungkin disini, dan mungkin tidak.. bergantung pada keadaan aku pada masa itu...

Semlam menempuhi perjlnn dari KL ke KT yg meletihkan.. Brg pn bnyk yg d bawe..Nasib ayahanda serta bonda telah sedia menanti di stesen bas.. Ari ni aku kene selesaikan perkare yg aku kene selesaikan segere sblm aku lapor diri ari Isnin nie...Setakat ni semuanye berjlan lancar.. Alhamdullilah..

Anyway, aku teruje utk g tmpat baru tu nnti.. mcm ne lah keadn disane nnti kan.. Ape2 pn, buat teman2 blog sekalian, aku akan cube meng'update' blog aku sekerapnye...Maklumlah, dah jd pelajar, bnyk bende kene buat nnti... N yg pasti aku akn kembali menerime tugasan (assigment)..yg dah agak lame aku tinggalkan.. serte terikat dengan jadual kuliah n aktvt kokurikulum.. Buat semua, doakan kejayaan aku k.. Mane tau aku nnti yg akan jd cikgu anak2 korang..hehehe..mane tau kan.. Setidak2nye, aku kan bg didikan terbik buat ank korang..Insya-Allah

Wednesday, January 7, 2009

.:2nd - 25th Birthday Surprise:.

Semalam aku g opis utk pulangkan smua brg2 bkn kpnyaan aku.... N tnpa disangka aku menerima 'My 2nd birthday surprise' dari opis mate aku.. Terharu2..mjlis yg mrangkap mjlis perpisahan aku yg dah brenti kat sminggu.. Thnks for all member..Thnks a lot...maceh sediakan kek n dpt hadiah utk aku smlm..

Malam semalam mcm biase, 'geng bas sekolah' ade aktvt sblm aku secara rasminye terkeluar dr senarai 'join aktvt' lepasnie.. yela, aku akn balik johor khamis nie.. Mcm biase, diaorg bwk aku g Alamanda utk sesi melalak...Tp kali ni lain sikit..kite org nyayi ikut tema..1st tema lagu yg dinyayikan perempuan, ps2 lagu 90an, 80an, Lagu P.Ramlee, Lagu ada nama perempuan, Nasyid & lagu dr seberang (Indonesia).. Sbg penutup, kite org mnyayi beramai2, lagu rancak Lagu Cinta, Lagu Jiwa & last sekali irama dangdut, memori daun pisang... Anyway, thnks pd smua yg ingat B'thday aku n buat aktvt utk aku..terima kasih semua..




Tuesday, January 6, 2009

.:D630:.

Ari nie, aku akn pulngkan semula notebook Dell yg dah stngh tahun aku gune nie kat company aku... Notebook nie mmg bnyk berjase kat aku...maklumlah, smua keje pn kene gune notebook nie.. Bkn takat hal2 keje je tau, main Counter Strikes(CS), Football Manager (FM) etc pn aku gunekn notebook nie.. pendek kate, mmg bnyak bebeno jasenye kat aku...Tp nk buat mcm ne, kene la pulangkan jugak..Data2 aku smuanye dah d tranfer..kire kembali kepada normal la.. Insya-Allah aku akn mncri pnggati notebook nie..heheh.. Terime kasih kat ex-compny aku coz bg aku pnjam notebook nie... N aku dah jage dgn sebaiknye amanah nie..

Untuk rekod: Baru sekali format; Nero ada; Photoshop ada; Winzip & Winrar ada; Real player ada; etc

Monday, January 5, 2009

.:SeKOlaH:.

Ari ni budak2 dah start sekolah... Dgn secara rasminye, tamatlah holiday korg..hehehhe..Teringat zaman mude2 dulu (skrg ni dah rase tue..sdr diri..).. Insya-Allah, tahun depan, bukan aku setakat tengok bdk2 msuk sekolah...dgn aku2 sekali join diaorg hehehe.. Nk jd pndidik ank bngsa la katekan... Org ckp cikgu ni arkitek..Arkitek bangsa..pencorak sesuatu bangsa..Besar tul t'jwabnye..
Anyway, buat budak2 sekolah, korg kene rerajin belajar.. n aktif jgk dlm aktvt sekolah k...Baru seimbang.. jgn dok lebihkn slh 1..Buat mereka2 yg ade exam besar (UPSR, PMR, SPM/V, STPM/A), korg smua msti lebihkan usaha..bukan takat belajar je tau, korg jugak kene doa... USAHA + DOA...Diharap permulaan minggu persekolahan ni akn lbih mmberikan ithzam serta azam korang untuk lebih cemerlang.. pastikan azam 2009 & 1430 tercapai k..

.:KeMAs La BaRang tu!!:.

Menggeleng kepale teman2 serumah aku ble tgk keadaan bilik aku... Nak tau nape? sbb bersepah bebeno keadaannye... Almaklumlah aku ni tgh dok bz m'packing brg.. Semua nk d hangkut balik Johor... Tp ade la bnde2 yg aku dok tumpang dulu kat umah ni...cntohnye, rim moto aku n multi-purpose cooker aku tu...

Lg pulak, aku ni balik Jhor naik bas je... X menang tgn utk hngkut segala bagai bende2 kpnyaan aku tu...Ni pn ade yg aku pos je..yg aku bwk ala2 yg pnting n nk d gunakan aku kat tmpt baru aku tu... Mcm ne la rupenye tmpt baru aku tu kan...mmmm..

Sunday, January 4, 2009

.:25th Birthday Surprise:.

Alhamdullilah perjalanan hidup aku di usia 24tahun sngat m'gembirakan aku... Ketika usia 24 ni lah aku mngharungi alam pekerjaan...menjadi seorg yg berkerjaya..syukur dgn rezeki yg diberikan..rase beruntung serta bertuah ada keje coz ramai lagi mreka2 yg xdpt keje yg sesuai dgn mreka...Melangkah ke alam suku abad ni, aku memulakan langkah usia ini dgn p'sediaan utk belajar n seterusnye mnjadi pndidik...

Ari ni aku sudah di'surprise'kan oleh Meamor n adk2nye.. Terima kasih atas kesudian semua m'buat persediaan utk majlis smbutn td... Terharu.. Gembire melalui p'jlanan hari baru di usia baru pada hari ini.. Sejak dr mlm smlm pn bnyk msg masuk utk ucap "Slmt Hari Lahir' kat aku...N pg td Mak Abh, Ank2 uah aku smuanye col aku utk buat ucpan kat aku.. Kat blog pn blogger2 smua ucap slamat kat aku...Thanks you all..

Friday, January 2, 2009

.:Tagged by Najwa:.

Tag ni Najwa tuju kat aku..N dia pesan spaye aku jwb tag ni B4 aku smbung belajar..So, aku penuhilah permintaan dia...

1. do u think you are hot?
HOT?? mmm...blh la jgk kot..hehehe
2. upload your favorite picture of you
3. Why do you like that picture?
Gmbr ni nmpk real je kan..
4. When was the last time you ate pizza?
Last mounth ngn Meamor family..
5. the last song you listened to
Faizal Tahir- Aku Punya Kamu (kat blog aku sndiri)
6. what are you doing right now besides this?
Transfer data dr notebook ni (coz nk pulang note book ni kat company)
7.what name would you prefer beside yours?
Mmmm...
8. 5 people to tag
i. x terpikir lg..
ii. ''
iii. ''
iv. ''
v. ''

.:Permulaan Penitian Perjalanan:.

Bagi aku, perjalanan hidup di tahun baru akan bermula pada 3 Januari setiap tahun... iaitu esok...Tatkala aku tarikh ini menjelang esok, aku akan teringatkan insan yg 25 tahun lepas telah 'menyabung nyawa' utk melahirkan aku iaitu insan yg ku pnggil "EMAK".. suatu pngorbanan yg xdpt aku balas smpi bila2..Terima kasih "mak"..
Tanpa kekuatan, kesanggupan & kesabaran mak selama 9 buln mngndung, menahan kesakitan ketika melahirkn...mnymbut kehadiran diri ini dgn pnuh kasih syg..yg sntiasa ingin yg terbaik utk diri ini...
Sebenarnye, baru beberape tahun lalu aku ada terbce artikel di internet mngenai "hari lahir" ble aku bc, bru aku sdar bhw selama ini, ble mnymbut 'hari lahir' aku lupe nk ucapkan terima kasih kat mak...so, start dr ari tu, stiap hari lahir aku, aku akn ucap "Terima Kasih Mak"..Aku juga akan ucapkan tahniah pd mak kwn2 aku yg aku kenal ketika hari lahirnye...Ini kerana bg aku, setiap Emak layak menerima ucapan tahniah itu..
Esok pada pkul 12.55tghari, umur aku scara rsminye akn mnjngkau 25 tahun yg bersamaan dgn suku (1/4) abad.. Dalam mase suku abad ni, aku rase gmbire dgn hidup aku..aku ada fmily, kkasih hati (Meamor) n kwn2.. Kehadiran mereka sgt b'makna dlm hidup aku... Aku dah mngharungi pelbagai pngalaman... Dr alam Sek Tabika, Sek Ren, Sek Men, alm kmpus n alm pkrjaan..smuanye terkesan dlm hidup aku..yg mnjadikan siapa aku sekarag ni...
Smbutan ke 25 ni lbh b'makne krn aku akan mngharungi detik2 utk mnjadi pndidik serta ada misi yg ingin dicapai pd tahun ni...Misi yg sngat besar dlm hidup aku setakat ni... Ape2 pn, aku bersyukur kepada Allah kerana mmberikan aku kehidupan walaupun kadang kala diri ini sering melakukan kilaf kepada-Nya..Namun rezeki yg diberikannye sgguh besar maknanye dlm hidup nie...Terima kasih kat mak abah yg bnyak berkorban selama ini demi mmbesarkan ankmu ini...Buat abg, kakak, adik, iparduai n sluruh kluarga yg beri dorongan selama ni...Kpda Meamor yg melengkapkan hidup ini mnjadi semakin ceria n bahagia...N kawan2 yg m'bntu aku selama ini...terima kasih semuanye...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...