Wednesday, January 28, 2009

.: Award n Tagged by Najwa :.

1. Copy Badge “2008 Cute’s Blogger Award” untuk diletakkan di blog anda
=> Arahan diterime...dah paste dah nie.. lg?

2.Link atau ceritakan kembali siapa yg memberikan award ini kepada anda
=>nk kene crite pulak ke??mmm..yg bg award ni Najwa..Dia ni mmber aku la...N aku x sure, sape yg cute's..heheehe
3.Setiap bl0gger hendaklah menyatakan 10 fakta/h0bi diri sendirierr...
=>nk kene bg fakta/hobi plak..mmm..layan kan je..
::pertama:: Najwa ni "cik" n akn tukar status x lame lg...tp aku "encik" buat mase ni..mane tau nnti jd "tuan haji" ke..."datuk" ke... "tan sri" ke..mane la tau kan...
::kedua:: klau Najwa ni tgh buat eksperimen cupcakes, aku eksperimen makan kek kot..hehehe
::ketiga:: sya ni berkaca mata..bkn bergaye, tp terpakse...
::keempat:: masih belajar lg...coz xckup lg ilmu di dada nie...
::kelima:: bakal menjadi seorg guru..yg d kate sbg arkitek bangsa...fuhh!! berat t'jwab tu...
::keenam:: kenderaan keluaran 'honda'...gempak je kan...tp sbnrnye 'honda wave' je..
::ketujuh:: suke melayari internet...tp skrg kurg dah...
::kelapan:: still single but not avaliable..paham2 je la kan...
::kesembilan:: agak jarang dah update blog nie...
::kesepuluh:: aku ada 10 jari tangan n 10 jari kaki...hehehe..dpt jgk ckupkan..hehehe
4.Anda perlu memilih 5 penerima award seterusnya dan menyertakan nama mereka di bl0g anda
1. Nurul
2. Laila
3. Syima
4. Bunga
5. Sape2 yg rase dia cute's...

Saturday, January 24, 2009

.:3rd Birthday Party:.

Tahun nie mmg betul2 mnymbut ari lahir aku... Ape taknye, sejak 3 Jan lalu, aku dah ptong 3 kek ari jadi aku..huhuhu..1st bersame Meamor, 2nd ngn opismate n 3rd nie ngn bdk2 kelas aku kat tmpat aku bljr skrg nie..

Terharu sungguh... kali nie, aku d smbut hari lahir bersame sorg lg classmate aku yg b'thdynye bln 1 jgk.. kt org yg seramai 19 org nie g mkn kat Dataran Batu Pahat... yg aku rase nie 1st time aku g sane..name je kg mak abh kat BP nie, tp aku x ade pn jejalan ke sini... coz balik kg, yg pnting jmpe nenek aku..yg lain belakang crite..tu bg aku lah..hehehe

Anyway, thnx to my classmate yg ingat kat aku... Xtau la klu lps ni ade kek ke 4..hehehe

.:AkU PerLukaN KEkuATan:.

Dah 2 minggu aku x update post kat blog nie..maklumlah, aku agak sibuk sekarang nie.. name pn belajar.. Lepas register ari tu aku terlibat ngn 'Minggu Pengurusan Pelajar Baru'..memag melitihkan..jadualnye sgt padat...

Ni dah masuk minggu kedua aku kat tempat nie.. Nk d jdkn cerite, sekrg nie dah ade tugasan yg kene buat... Utk cuti nie, ada 11 tugasan.. Moge aku d beri kekuatan harunginye...

Friday, January 9, 2009

.:Tangisan Palestin:.

Beberpe minggu ni sngat hangat berite mngenai kekejmn n kezaliman Israel pade rkyat Palestin..Khutbah jumaat pn x lari dri isu nie... Yg mmberikan kite semua keinsafan serta kesedaran tntng "Musuh nyata kite" sbg org Islam.. D M'sia rate2 ingin mem'boikot' brg2 yg dikeluarkan oleh syarikat dimiliki org Israel.. Bile disenaraikan, sngat bnyak... N kebnyakknnye mmg ade di setiap rumah org Islam di M'sia ni..

Tertarik aku dgn kenyataan yg d keluarkan leh kumpln Rabbani kat TV3 semlm pg dlm MHI.. dia mngatakan bhwa, dia ada menerima SMS yg mnyatakan; "seorg ulama' tlh mnyatakan bhw seorg Islam yg mmbeli brgan Israel umpama mengirim sebutir peluru ke dada org Islam Palestin".. Dgn ini, kite semua perlulah renung2kan bersame..


.:TaNaH TumPaH DaraH:.

Setelah sekian lamenye ku meninggalkan tanah tumpah darah aku, aku kini kembali kesini (Johor) untuk meneruskan perjalanan hidup ku sebagai seorg pelajar..sekurang2nye aku akan tinggal di tnah tumpah drahku ini untuk masa setahun (Sepnjng belajar)..Selepas setahun, mungkin disini, dan mungkin tidak.. bergantung pada keadaan aku pada masa itu...

Semlam menempuhi perjlnn dari KL ke KT yg meletihkan.. Brg pn bnyk yg d bawe..Nasib ayahanda serta bonda telah sedia menanti di stesen bas.. Ari ni aku kene selesaikan perkare yg aku kene selesaikan segere sblm aku lapor diri ari Isnin nie...Setakat ni semuanye berjlan lancar.. Alhamdullilah..

Anyway, aku teruje utk g tmpat baru tu nnti.. mcm ne lah keadn disane nnti kan.. Ape2 pn, buat teman2 blog sekalian, aku akan cube meng'update' blog aku sekerapnye...Maklumlah, dah jd pelajar, bnyk bende kene buat nnti... N yg pasti aku akn kembali menerime tugasan (assigment)..yg dah agak lame aku tinggalkan.. serte terikat dengan jadual kuliah n aktvt kokurikulum.. Buat semua, doakan kejayaan aku k.. Mane tau aku nnti yg akan jd cikgu anak2 korang..hehehe..mane tau kan.. Setidak2nye, aku kan bg didikan terbik buat ank korang..Insya-Allah

Wednesday, January 7, 2009

.:2nd - 25th Birthday Surprise:.

Semalam aku g opis utk pulangkan smua brg2 bkn kpnyaan aku.... N tnpa disangka aku menerima 'My 2nd birthday surprise' dari opis mate aku.. Terharu2..mjlis yg mrangkap mjlis perpisahan aku yg dah brenti kat sminggu.. Thnks for all member..Thnks a lot...maceh sediakan kek n dpt hadiah utk aku smlm..

Malam semalam mcm biase, 'geng bas sekolah' ade aktvt sblm aku secara rasminye terkeluar dr senarai 'join aktvt' lepasnie.. yela, aku akn balik johor khamis nie.. Mcm biase, diaorg bwk aku g Alamanda utk sesi melalak...Tp kali ni lain sikit..kite org nyayi ikut tema..1st tema lagu yg dinyayikan perempuan, ps2 lagu 90an, 80an, Lagu P.Ramlee, Lagu ada nama perempuan, Nasyid & lagu dr seberang (Indonesia).. Sbg penutup, kite org mnyayi beramai2, lagu rancak Lagu Cinta, Lagu Jiwa & last sekali irama dangdut, memori daun pisang... Anyway, thnks pd smua yg ingat B'thday aku n buat aktvt utk aku..terima kasih semua..




Tuesday, January 6, 2009

.:D630:.

Ari nie, aku akn pulngkan semula notebook Dell yg dah stngh tahun aku gune nie kat company aku... Notebook nie mmg bnyk berjase kat aku...maklumlah, smua keje pn kene gune notebook nie.. Bkn takat hal2 keje je tau, main Counter Strikes(CS), Football Manager (FM) etc pn aku gunekn notebook nie.. pendek kate, mmg bnyak bebeno jasenye kat aku...Tp nk buat mcm ne, kene la pulangkan jugak..Data2 aku smuanye dah d tranfer..kire kembali kepada normal la.. Insya-Allah aku akn mncri pnggati notebook nie..heheh.. Terime kasih kat ex-compny aku coz bg aku pnjam notebook nie... N aku dah jage dgn sebaiknye amanah nie..

Untuk rekod: Baru sekali format; Nero ada; Photoshop ada; Winzip & Winrar ada; Real player ada; etc

Monday, January 5, 2009

.:SeKOlaH:.

Ari ni budak2 dah start sekolah... Dgn secara rasminye, tamatlah holiday korg..hehehhe..Teringat zaman mude2 dulu (skrg ni dah rase tue..sdr diri..).. Insya-Allah, tahun depan, bukan aku setakat tengok bdk2 msuk sekolah...dgn aku2 sekali join diaorg hehehe.. Nk jd pndidik ank bngsa la katekan... Org ckp cikgu ni arkitek..Arkitek bangsa..pencorak sesuatu bangsa..Besar tul t'jwabnye..
Anyway, buat budak2 sekolah, korg kene rerajin belajar.. n aktif jgk dlm aktvt sekolah k...Baru seimbang.. jgn dok lebihkn slh 1..Buat mereka2 yg ade exam besar (UPSR, PMR, SPM/V, STPM/A), korg smua msti lebihkan usaha..bukan takat belajar je tau, korg jugak kene doa... USAHA + DOA...Diharap permulaan minggu persekolahan ni akn lbih mmberikan ithzam serta azam korang untuk lebih cemerlang.. pastikan azam 2009 & 1430 tercapai k..

.:KeMAs La BaRang tu!!:.

Menggeleng kepale teman2 serumah aku ble tgk keadaan bilik aku... Nak tau nape? sbb bersepah bebeno keadaannye... Almaklumlah aku ni tgh dok bz m'packing brg.. Semua nk d hangkut balik Johor... Tp ade la bnde2 yg aku dok tumpang dulu kat umah ni...cntohnye, rim moto aku n multi-purpose cooker aku tu...

Lg pulak, aku ni balik Jhor naik bas je... X menang tgn utk hngkut segala bagai bende2 kpnyaan aku tu...Ni pn ade yg aku pos je..yg aku bwk ala2 yg pnting n nk d gunakan aku kat tmpt baru aku tu... Mcm ne la rupenye tmpt baru aku tu kan...mmmm..

Sunday, January 4, 2009

.:25th Birthday Surprise:.

Alhamdullilah perjalanan hidup aku di usia 24tahun sngat m'gembirakan aku... Ketika usia 24 ni lah aku mngharungi alam pekerjaan...menjadi seorg yg berkerjaya..syukur dgn rezeki yg diberikan..rase beruntung serta bertuah ada keje coz ramai lagi mreka2 yg xdpt keje yg sesuai dgn mreka...Melangkah ke alam suku abad ni, aku memulakan langkah usia ini dgn p'sediaan utk belajar n seterusnye mnjadi pndidik...

Ari ni aku sudah di'surprise'kan oleh Meamor n adk2nye.. Terima kasih atas kesudian semua m'buat persediaan utk majlis smbutn td... Terharu.. Gembire melalui p'jlanan hari baru di usia baru pada hari ini.. Sejak dr mlm smlm pn bnyk msg masuk utk ucap "Slmt Hari Lahir' kat aku...N pg td Mak Abh, Ank2 uah aku smuanye col aku utk buat ucpan kat aku.. Kat blog pn blogger2 smua ucap slamat kat aku...Thanks you all..

Friday, January 2, 2009

.:Tagged by Najwa:.

Tag ni Najwa tuju kat aku..N dia pesan spaye aku jwb tag ni B4 aku smbung belajar..So, aku penuhilah permintaan dia...

1. do u think you are hot?
HOT?? mmm...blh la jgk kot..hehehe
2. upload your favorite picture of you
3. Why do you like that picture?
Gmbr ni nmpk real je kan..
4. When was the last time you ate pizza?
Last mounth ngn Meamor family..
5. the last song you listened to
Faizal Tahir- Aku Punya Kamu (kat blog aku sndiri)
6. what are you doing right now besides this?
Transfer data dr notebook ni (coz nk pulang note book ni kat company)
7.what name would you prefer beside yours?
Mmmm...
8. 5 people to tag
i. x terpikir lg..
ii. ''
iii. ''
iv. ''
v. ''

.:Permulaan Penitian Perjalanan:.

Bagi aku, perjalanan hidup di tahun baru akan bermula pada 3 Januari setiap tahun... iaitu esok...Tatkala aku tarikh ini menjelang esok, aku akan teringatkan insan yg 25 tahun lepas telah 'menyabung nyawa' utk melahirkan aku iaitu insan yg ku pnggil "EMAK".. suatu pngorbanan yg xdpt aku balas smpi bila2..Terima kasih "mak"..
Tanpa kekuatan, kesanggupan & kesabaran mak selama 9 buln mngndung, menahan kesakitan ketika melahirkn...mnymbut kehadiran diri ini dgn pnuh kasih syg..yg sntiasa ingin yg terbaik utk diri ini...
Sebenarnye, baru beberape tahun lalu aku ada terbce artikel di internet mngenai "hari lahir" ble aku bc, bru aku sdar bhw selama ini, ble mnymbut 'hari lahir' aku lupe nk ucapkan terima kasih kat mak...so, start dr ari tu, stiap hari lahir aku, aku akn ucap "Terima Kasih Mak"..Aku juga akan ucapkan tahniah pd mak kwn2 aku yg aku kenal ketika hari lahirnye...Ini kerana bg aku, setiap Emak layak menerima ucapan tahniah itu..
Esok pada pkul 12.55tghari, umur aku scara rsminye akn mnjngkau 25 tahun yg bersamaan dgn suku (1/4) abad.. Dalam mase suku abad ni, aku rase gmbire dgn hidup aku..aku ada fmily, kkasih hati (Meamor) n kwn2.. Kehadiran mereka sgt b'makna dlm hidup aku... Aku dah mngharungi pelbagai pngalaman... Dr alam Sek Tabika, Sek Ren, Sek Men, alm kmpus n alm pkrjaan..smuanye terkesan dlm hidup aku..yg mnjadikan siapa aku sekarag ni...
Smbutan ke 25 ni lbh b'makne krn aku akan mngharungi detik2 utk mnjadi pndidik serta ada misi yg ingin dicapai pd tahun ni...Misi yg sngat besar dlm hidup aku setakat ni... Ape2 pn, aku bersyukur kepada Allah kerana mmberikan aku kehidupan walaupun kadang kala diri ini sering melakukan kilaf kepada-Nya..Namun rezeki yg diberikannye sgguh besar maknanye dlm hidup nie...Terima kasih kat mak abah yg bnyak berkorban selama ini demi mmbesarkan ankmu ini...Buat abg, kakak, adik, iparduai n sluruh kluarga yg beri dorongan selama ni...Kpda Meamor yg melengkapkan hidup ini mnjadi semakin ceria n bahagia...N kawan2 yg m'bntu aku selama ini...terima kasih semuanye...

kemas

Berserabut bilik aku ni...yela, aku tgh packing brg2 yg nk d bwk blik ke Johor... Bnyak tul brg yg nk d bwak...Maklumlah, dah sthun lbih aku dok kat KL ni... N dah mcm2 d beli..
Tp aku rase xdpt smua brg ni d hngkut sekali gus..MyB next time aku kene dtg sni n hangkut..Hpefully aku dpt packing brg2 ni smua scptnye...B'serabut sgt blik ni..mcm 'tongkang pecah'..hehehe.. Nmpaknye aku akn balik negeri...Dah lame merantau d ngeri org... Setidak2nya aku bolh la b'bkti pd negeri aku..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...