Tuesday, March 24, 2009

.: P.B.S :.


Last week dah cuti seminggu...Minggu nie aku kene jalankan PBS...Bukan Parti Bersatu Sabah, tetapi Pengalaman Berasaskan Sekolah da... Aku diberi tugas untuk pergi ke sekolah selama 10 ari..tu yg wajib...klu sabtu kene dtg sek, tu kire extra la...nasib2...tp aku kene g sbtu nie coz ada PIBG daaa... So, kene la g sek ari sbtu..huhuhu..


Kali nie aku g sek utk bljr mcm mane mngajar..tp, this week x dpt nk msuk kelas tgk cikgu mngajar coz mggu ni smua murid ade ujian..sekali selaras sluruh Johor...Means minggu dpn bru aku dpt msuk kelas n tgk ckgu kat sek ni mngajar...


Ari nie, aku msuk kelas tp tgk bdk2 nie mnjawab pekse...aku tgk2 la jgk krts soalan dia org.. x lah susah (tp klu dulu ssh la..)hehehe..klu x, tntu dah bolh dpt AAAA kan...nk buat mcm ne, mase tu x berape rajin..INGAT! x berape rajin..means bkn malas (",)..


Anyway, harap2 aku dpt lalui aktiviti ini dgn lancar... Smoga PBS nie benar2 bntu aku utk hadapi Praktikum yg akn start bln 6 nie... Tp sblm tu, aku kene jgk buat report PBS nie...mmmm..bertmbah2 keje la nmpaknye...Pasrah je lah...

Thursday, March 12, 2009

.:My Story: BIG :.

Slide 1 .O {font-size:149%;}
Sepertimana yang dijanjikan, kene la aku buat post ni…Iaitu tentang Bina Insan Guru (BIG)…Suatu prog yg diwajibkan kpd semua bakal guru lalui…Dalm tmpoh mase 4ari3mlm…Kali ni maktab buat kat tepi pntai..kat Pantai Telok Gorek, Mersing..
1stday sgt mncabar coz dlm pjlnan lg kami dah tempuh hujan…sesmpai d destinasi, Pehhh..becak…cabaran betul… Lps buat p’siapan, kami diberi no bdn..aku dpat no 44.. n diberi kumpulan..
Sesi LDK I kene piker name kmpln, lukis logo n motto kmplan…Kami pilih “Everest”… “Ilmu Teras Kejayaan” motto kumpulan.. Pasal logo tu, xde plak gmbr nk d tnjuk…myb lain kali k…Mlmnye plak ada ceramah motivasi sikit utk bakal2 guru…Slide dia menarik mngenai ‘How to be Happy’..Ps2, stiap kmpln kene bntang hasil kene LDK I tu…Dah abis tu, tdo…tp kene bngun kul 3.45pg utk berkawal mlm…mmg ngntuk..ps2 x tdo dah…smpi pg
2nd day plak, keadaan mndung…pg ni ada aktvt kembara… Bru nk start senam, gerimis pulak…tp d teruskan jgk..tp kat tmpat berbumbung lah…Abis je senam, matahari naik..Alhamdullilah…cerah..
Aktvt kembara diteruskan..kami mesti melalui 6 Checkpoint.. perlu redah hutan, pnjat bukit, 2run bukit, seberang sungai, mcm2 lah…yg paling mncabar nk kene msk gna kyu api..ssh btul nk hdupkan api…dgn angin..coz kene msk btul2 tpi pntai..t’pkse gne mcm2 care nk hlng angin..beg la jd mngse..huhuhu..ape pn, aktvt ni menarik…
Ptg kt org smpi dlm kul 4..kul 5.15ptg kt org ada aktvt ‘water cnfident’ plak…bljr la mcm ne nk apungkn diri..berenang.. Interesting sungguh.. Mlm tu masing pn letih..LDK II dismbung…mlm ni, kene jage dr kul 3-4.15pg..
3rd day, Aktvt yg sgt2 dinnti oleh peserta..Aktvt berkayak… Dlm seronok2 berkayak, penat tu x sngat..tp, rentung ar kulit nie…smpi ari pn masih terserlah kesannye…Ape pn, enjoy…Mlm tu kene plak buat aktvt kebudayaan..buat psmbhn..kmpln ktorg buat p’tndingan pntun ntah ape2 ntah n nyayi…yg pnting ‘happy’..mlm tu stil kene jage…dr kul 1.30 smpi 3 pg…ape2 je lah..yg pnting esoknye balik..
4th day, Hari di nnti…pg tu ade p’barisan..utk mjlis penutupan…sekali lgi mcm disalai…ade yg pitam…pnas sgt…Ape2 pn, kmpln ktorg dpt 2 hmper…Utk aktvt kayak n kmpln dsplin terbaik…Bangge betul..hehehe..Anyway, balik tu, mmg lepak…lps smbyg jumaat kat mersing, gerak balik terus…tdo spnjng pjlnan…esoknye, m’bsuh beramai2…ADIOS!!

Sunday, March 1, 2009

.:B.I.G:.

Fuhhh...lega rasenye dah selesai laksanakan BIG nie...Selamat tunaikan tugas selama 4 ari 3 mlm di Pantai Telok Gorek, Mersing,Johor... Nk more detail, tunggu post akan dtg..harap2 smpat buat..mklumlah, bz ngn assigment...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...