Thursday, March 12, 2009

.:My Story: BIG :.

Slide 1 .O {font-size:149%;}
Sepertimana yang dijanjikan, kene la aku buat post ni…Iaitu tentang Bina Insan Guru (BIG)…Suatu prog yg diwajibkan kpd semua bakal guru lalui…Dalm tmpoh mase 4ari3mlm…Kali ni maktab buat kat tepi pntai..kat Pantai Telok Gorek, Mersing..
1stday sgt mncabar coz dlm pjlnan lg kami dah tempuh hujan…sesmpai d destinasi, Pehhh..becak…cabaran betul… Lps buat p’siapan, kami diberi no bdn..aku dpat no 44.. n diberi kumpulan..
Sesi LDK I kene piker name kmpln, lukis logo n motto kmplan…Kami pilih “Everest”… “Ilmu Teras Kejayaan” motto kumpulan.. Pasal logo tu, xde plak gmbr nk d tnjuk…myb lain kali k…Mlmnye plak ada ceramah motivasi sikit utk bakal2 guru…Slide dia menarik mngenai ‘How to be Happy’..Ps2, stiap kmpln kene bntang hasil kene LDK I tu…Dah abis tu, tdo…tp kene bngun kul 3.45pg utk berkawal mlm…mmg ngntuk..ps2 x tdo dah…smpi pg
2nd day plak, keadaan mndung…pg ni ada aktvt kembara… Bru nk start senam, gerimis pulak…tp d teruskan jgk..tp kat tmpat berbumbung lah…Abis je senam, matahari naik..Alhamdullilah…cerah..
Aktvt kembara diteruskan..kami mesti melalui 6 Checkpoint.. perlu redah hutan, pnjat bukit, 2run bukit, seberang sungai, mcm2 lah…yg paling mncabar nk kene msk gna kyu api..ssh btul nk hdupkan api…dgn angin..coz kene msk btul2 tpi pntai..t’pkse gne mcm2 care nk hlng angin..beg la jd mngse..huhuhu..ape pn, aktvt ni menarik…
Ptg kt org smpi dlm kul 4..kul 5.15ptg kt org ada aktvt ‘water cnfident’ plak…bljr la mcm ne nk apungkn diri..berenang.. Interesting sungguh.. Mlm tu masing pn letih..LDK II dismbung…mlm ni, kene jage dr kul 3-4.15pg..
3rd day, Aktvt yg sgt2 dinnti oleh peserta..Aktvt berkayak… Dlm seronok2 berkayak, penat tu x sngat..tp, rentung ar kulit nie…smpi ari pn masih terserlah kesannye…Ape pn, enjoy…Mlm tu kene plak buat aktvt kebudayaan..buat psmbhn..kmpln ktorg buat p’tndingan pntun ntah ape2 ntah n nyayi…yg pnting ‘happy’..mlm tu stil kene jage…dr kul 1.30 smpi 3 pg…ape2 je lah..yg pnting esoknye balik..
4th day, Hari di nnti…pg tu ade p’barisan..utk mjlis penutupan…sekali lgi mcm disalai…ade yg pitam…pnas sgt…Ape2 pn, kmpln ktorg dpt 2 hmper…Utk aktvt kayak n kmpln dsplin terbaik…Bangge betul..hehehe..Anyway, balik tu, mmg lepak…lps smbyg jumaat kat mersing, gerak balik terus…tdo spnjng pjlnan…esoknye, m’bsuh beramai2…ADIOS!!

8 comments:

Aidy Shahiezad said...

ingat dulu cm glamer la name BIG tue... ropenya Bina Insan Guru je...
isk, musykil lak... kalo skrg bru nak bina insan si cikgu tue, dulu cikgu tue masih tak insan ek ?? barangkali insane mungkin... huhuhu...
eh ape ar aku merepek nie... layankan je la...

WaNabE said...

haah kn..cikgu 2 bkn insan ke??lg 1 msk gna kayu api klhkn kem PLKN..heheheh..

Nurulhuda said...

owh..sila jaga diri bapak bebaik..

p/s: bapak!! pasti kamu terer pasang api guna manual kan..huhuhu

Are-Um said...

Addy; Semua bakal guru mmg akan lalui BIG nie lah....

Wan; Guru tu insan mulia...(",)

Nurul; Terima kasih atas ingatan

WaNabE said...

Ady..

Pas ni kte leh ajak aum camping kt Mersing..Suh aum nyalakn api gna kayu..hehehehe...

Aidy Shahiezad said...

zaman da berubah, dunia da moden...
perlu ke nak nyalakan api guna kayu... da ar mersing tue kt tepi laut china selatan, mati hidup semula pun tak tentu hidup... hahaha...

WaNabE said...

ala..aum kn cikgu pengakap..pndaila die nnt..bru survivor laut..kuikuikuikui...

Are-Um said...

ape2 je la korang nie...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...