Tuesday, April 28, 2009

.:PeRKheMaHAn D GunUnG PuLai:.

Buat masa nie, aku x smpat nk update blog...Post akan dtg, aku akn mnceritakan tentang perkhemahan yg aku pg last week kat Kem Kaizen (nama mcm kat Jepun je) tp kat Gunung Pulai je pn...selama 4 ari 3 mlm...Nk tau pkhemahan ape, tggu post aku akn dtg..Hrp2 korg xkn mnunggu lame...coz aku agak bz dlm bln nie... K, ADIOS

.:Aku Di Hambat Masa:.


Masa mangkin menghambat diriku...aku sungguh merasai tekananya... Mungkinkah kerana aku sering alpa??..sehingga masa itu membalas segala kealpaan ku selama ini???..Hanya tuhan yang tahu..
Setiap orang diberikan masa yg sama iaitu '24jam'..namun, mengapa aku masih terasa diriku dihambat oleh masa?... Di kala pg ini, semestinya ramai yg sedang dibuai oleh kesenangan mimpi yang indah..Namun aku, masih disini tercari2 sesuatu yang x kunjung tiba.. Sesuatu yg m'ganggu aku..membelenguiku...kemana kau pergi 'idea'..
Masih ada hari esok bagiku..Namun, aku sngat berharap hari esok itu boleh di anjakkan masanya.. Tp aku x berdaya... Yg aku dpt lakukan adalh dgn meneruskan sisa-sisa masa yg tinggl sebelum pagi menjemputku...Semoga pagi nnti aku akn mnjadi seorg yg lbh tabah serta tekun.."YA ALLAH, KAU BIMBINGLAH AKU DIDALAM MENGHARUNGI HARI-HARI MENDATANG...SESUNGGUHNYA AKU HANYA HAMBAMU YANG LEMAH DAN KERDIL... YA ALLAH, TUHAN YANG MAHA MENGETAHUI SEGALA YANG BAIK UNTUK DIRIKU"

Wednesday, April 15, 2009

.: MenGhiTung Hari :.

Menghitung hari...detik demi detik..(nie je aku ingat)...Nie la bait2 lirik lagu yg same tjuk ngn post aku nie (Menghitung Hari-Kris Dayanti)..Ttg mnghitung hari, Ade brape hari ek?? Jwpnnye 7 (Isnin, selasa, Rabu, Khamis, Jumaat, sabtu n Ahad)....hehehe..merepek je aku ni..

Sebenarnye, aku tgh mnghitung satu hari yang mmg aku tggu dgn debaran.. Hari yang akan merubah hidup aku lepas nie..akn mejadikan aku lebih bersungguh2 dlm mngejar impian hidup.. Kerana "setiap perjalanan itu pasti ada arah tujunya".. sebagai manusia biasa, kita tidak tahu ape yg akn berlaku pd masa hadapan..namun, allah telah kurniakan kita dengan panduan hidup iaitu Al-Quran... Dan kita perlu ingat "Tidak akan berubah suatu bangsa itu jika bangsa itu sendiri tidak mengubahnya"..Pham mksud tu??..sendiri pikir dan renung2kan la eh...


Smoga kite smua kan beroleh kebahagiann dunia & akhirat.. Pasal hari yg aku nnti tu, mmg mmberi makna dlm hidup aku..Aku harap hari yg aku tggu itu akan mnjadi hari yg smpurna..."Ya Allah, aku insan yg lemah ini menadah tgn yg bnyk melakukan khilaf utk bermunajat kepadamu, kau berikanlah kelapangan bagi aku mnempuh hari 'itu' atas tuntutan kepada agama menjadi hari sempurna...hanya padamu aku berserah..Ya Rahman..Ya Rahim.."

Tuesday, April 14, 2009

"WoRmS W0rLd PaRtY"

Game Worms ni la aku layan dlm usaha mengurangkan tekanan…Game nie dah lame aku cari.. 1st time dulu main klu x silap mase aku form 3... Wktu keje pn aku cri game nie...tp x berjaya..klu dpt dwnload pn, ble install, xleh nk run..aku pn xtau...Tp akhirnye aku dpt game nie,,hehehe..mmg sempoi game nie.. Yela, dulu mase keje aku layan CS..Tp skrg xde kaki la...main sorg2 boring...so, bertukar la aku kat game nie..hehehe

Saturday, April 11, 2009

.:My Story: PLBD :.



Syukur Alahamdullilah kerana Pembelajaran Luar Bilik darjah (PLBD) telah selamat dilaksanakan....Walaupun tarikhnya tlah di anjakkan, tp aku anggap prog. Ni b’jya...Penat la aku nk kene urus bnda nie..dr krtas keje, smpi tamat prgram nie smuanye atas t’jwab aku..yela org dah lntik aku jd “p’grah” (wlupn aku ssh nk kluarkn arahan...mmmm)...Anyway, thnx kat smua bdk kelas aku n lectr yg t’libat...


Serba sedikit utk pngetahuan umum, PLBD ni adlh prgram yg wajib dijalankan...means, nak x nk, kene...kire, aku dah lps la hutang tu..hehehe..prog aku ni di buat kat melaka...kat simpang bekoh, Melaka...stay kat Anjung Bonda Homestay... environment dia sngt menarik coz tmpat tu adlh dsun dlm taman… Mnurut pemilik homestay nie, klu musim buah2an, rmai yg dtg esp dr korea n sngaporeBln 7 nie plan nk g..yela…musim buahkan..hehehe..Insya-Allah..


Berbalik pd aktvt d sane, aku kene buat kajian base on my subject kat cni…so, selama 3 ari nie lah aku jlnkn kajian nie..yg melibatkan pemerhatian, temubual pnddk, soal slidik n etc.. Secara keseluruhan berjln dgn lncar…N now tgh bz nk buat report plak..aku bkn saje kene buat report psal kajian..ttp t’msuk report program nie…b’tmbah2 la keje..x t’msuk lg assgmnt yg sedia ade…”Ya Allah, kau permudahkanlah hambamu ini dalam segala lapangan didalam menjalankan kewajipan sebagai hambamu, anak n pelajar”…Amin…

Friday, April 10, 2009

.: PLBD :.

Mesti ade yg tnye ape tu PLBD...Yela..setelah aku menjalani PBS (Pengalaman berasas Sekolah) ari isnin lepas aku kene buat PLBD...Nk tau ape tu PLBD, nntikan post aku utk akan dtg..yela..aku x smpat la...lg pulak kesihatan x berape baik...So, aku xde mood nk tulis pnjang2... Tggu je la nnti eh...

Friday, April 3, 2009

.: Last task di SKALA :.

Ari nie aku diberikan tugas untuk iringi beberape bdk utk g pameran buku... kene la naik bas yg aku sndiri dah lupe ble kali etrakhir aku naik bas sekolah... Sampi ke destinasi, x sebegitu gah dgn name...ruang pameran buku x seperti yang aku bayangkan.. Tp ade lah terhibur sikit coz aku dpt la tgk pertandingan kompang formasi...menarik..
Tgh aku dok perati budak2 berkompang... aku di tegur seseorang..jeng..jeng..jeng...Cikgu aku rupenye.. cikgu mase aku sek men..guru kelas aku form 3..Cam jgk dia kan...means aku ni xde lah bnyak berubah..N aku jmpe kwn aku yg skrg ni dia cikgu...Dia anta bdk kompang rupenye...n dia bg tau aku yg dia akn kawin bln 5 nie..Alhamdullilah...Tp ble dgr tarikh majlis umah dia, aku rase serba slh..coz aku myB xdpt nk dtg..krn aku ade urusan lain..Anyway, Semoga mjlis dia nnti meriah..aku doa dr jauh je...

Thursday, April 2, 2009

.: Memory di SKALA :.

Tup..tup...esok dah nak tamat dah PBS aku nie...esok genap dah 10 ari aku kat sekolah nie... Ade la 'sesuatu' yang aku dpt dri PBS nie utk bekaln aku hadapi praktikal... cikgu kat cni rmai yg bgi tau....sbg guru sek ren...Ape yg pnting..."KOMITMENT DALAM KERJE".. ble dlm kelas, kite kene sedikit tegas...dah marah tu, kene tarik balik...yela, bkn senang nk membentuk murid nie...tulah cabaran yg akn aku lalui.. "Melentur buluh, biarlah dari rebungnya"..

Terima kasih buat warga SKALA yg telah mmberikan sedikit ruang untuk diri ini peroleh sedikit pengalaman daripada anda semua...baik dari guru, murid, pekerja sekolah mahupun ibu bapa... Sekalung penghargaan juga buat maktab yg mmberikan tugasan sebegini yang seterusnya akn membantu saya pada masa hadapan...PBS ni langkah pertama untuk aku bergelar guru...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...