Tuesday, August 9, 2011

.: Resipi: Mee Kari :.

Bulan Ramadhan ni, semua tegok pon sedap je rasenye.... Ni tgh buat kerje, sempatlah search utk ape nk d buat bukak pose nnti... Tetibe je ada web AlongRoz@HomeKreation... Ni resipi dia... tak tau la aku reti x nk buat....huhuu

Hidangan 5 orang
BAHAN2:
1 bj Bwg Besar*

4 ulas Bwg Putih*

1/2" Halia* (* blend)

Rempah Tumis (Kulit Kayu, Pelaga, Bg Lwg, Cengkih)

2 sb Cili Mesin

2 sb Serbuk Kari

1/2 ekor AYam - potong

1/2
tin Susu Cair Evaporate
1/2 periuk Air
2 bj Kentang - rebus & lecek
1 Kiub Ayam Maggee

Fish Cakes/Balls

1 kpg Tahu
Garam
1 kg Mee Kuning**

Taugeh** (** blanched)
Bhn Tabur - Limau, Cili & Bwg Goreng

CARA2:

1. Panaskan minyak & tumis rempah & cili mesin sehingga wangi.

Masukkan kari, bhn blend & kacau lagi sehingga wangi.

Masukkan ayam & masak sehingga sebati.
Masukkan susu, kentang lecek, air, kiub ayam & kacau sehingga mendidih.

Masukkan fish cake/balls, tahu & garam.

2. Hidangkan mee dgn kuah, taugeh & bhn tabur.
Enjoy!

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...